Google Maps pimaszsága: vitatott útvonalak a dugóban

A Google Maps néha meglepő alternatív útvonalakat javasol a dugóban rekedt sofőröknek, amelyek nem mindenki számára elfogadhatóak. Egyesek a pihenő övezeten keresztül próbálnak időt spórolni, ami nem váltja ki a többi úton lévő ember rokonszenvét.

A Google Maps hasznos társ lehet az ismeretlen helyeken, de az utóbbi időben néhány sofőr számára meglehetősen pimasz útvonaljavaslatokat tett, amikor dugóba keveredtek az autópályán. Egyes türelmetlen sofőrök kihasználták az alkalmat, és egy benzinkúton és pihenő övezeten keresztül vezető utat választottak, hogy így nyerjenek néhány méteres és pár perces előnyt. Ez a magatartás nem tette őket népszerűvé, de védekezésül felhozhatták, hogy csupán a navigációs rendszer utasításait követték.

"Zinkoxid" Reddit-felhasználó hívta fel a figyelmet arra, hogy a Google Maps néha olyan alternatív útvonalat ajánl, amely a pihenő övezeten keresztül vezet, hogy aztán a sofőrök több száz méterrel később ismét beálljanak a sorba. A posztja nagy port kavart a közösségi oldalakon.

Egy másik Reddit-felhasználó, aki a németországi A8-as autópályán ragadt dugóban, arról számolt be, hogy a Google Maps egy benzinkúton és parkolón keresztül vezető útvonalat javasolt neki, amivel állítólag négy percet spórolhatott volna. Nem ő az egyetlen, aki hasonló tanácsot kapott; egy másik felhasználó szerint a navigációs app egy dugó során négyszer is pimasz kitérőket javasolt neki.

A felhasználók véleménye megoszlik a témában. "QuietManufacturer533" Reddit-felhasználó szerint nem a Google Maps a hibás, hanem azok a felhasználók, akik rendszeresen választják ezeket az útvonalakat. "Fluxxis" felhasználó viszont felvetette a kérdést, hogy vajon a rendszer rossz algoritmuson alapul-e, vagy egyszerűen tanul a sofőrök viselkedéséből, és ez alapján ajánlja fel az alternatív útvonalakat.

Egyelőre nem ismert, hogy a Google tervezi-e ezeknek az alternatív útvonal-javaslatoknak az eltávolítását a rendszerből a jövőben.