Gázai segélymóló megrongálódása

Az amerikai hadsereg által épített, a gázaiak számára létfontosságú ideiglenes móló sérüléseket szenvedett a heves tengeri időjárás következtében. A javítási munkálatok elhúzódhatnak, és a helyreállításban az izraeli haditengerészet is részt vesz.

Az amerikai hadsereg által Gázába segélyszállítás céljából épített ideiglenes móló megsérült a heves tengeri időjárás miatt. A BBC szerint a javítások legalább két hétig fognak tartani.

A projekt néhány hete kezdődött, és az úszó móló (JLOD) valamint az ideiglenes gát célja a segélyszállítmányok szállításának megkönnyítése volt. A Pentagon megerősítette, hogy a móló közlekedésre szolgáló szegmensének egy része összeszakadt, ezért az építményt vissza kell vontatni Asdód kikötőjébe javítás céljából.

A Pentagon szóvivője, Sabrina Singh elmondta, hogy bár az időjárás nem kedvezett a móló telepítésének, bíznak benne, hogy hamarosan újra használható lesz. Singh szerint a javítás nagyjából két napot fog igénybe venni, amiben az izraeli haditengerészet fog segédkezni.

Az első segélyszállítmányok májusban érkeztek meg Gázába ezen az útvonalon. Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerint eddig mintegy 900 tonna segítség jutott el így az övezetbe.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint a móló nem fogja kiszorítani a hagyományos szárazföldi átkelőkön keresztül érkező segélyeket, hanem kiegészíti azokat.