Haiti új miniszterelnököt választott a válságkezelés élére

Garry Conille-t, aki korábban már vezette az országot, választotta miniszterelnöknek a Haiti átalakításáért felelős állami testület – jelentette be a CNN.

Garry Conille 2011 és 2012 között már töltötte be a miniszterelnöki pozíciót Michael Martelly elnöksége alatt, és jelenleg az UNICEF latin-amerikai és karibi vezetőjeként tevékenykedik. A kilenc fős testület több jelöltet is meghallgatott, mielőtt konszenzussal döntöttek volna Conille személyében.

Haiti előző miniszterelnöke, Ariel Henry az év elején távozott posztjáról, és azóta az átalakításért felelős testület látja el az ország irányítását. A karibi államot súlyos belpolitikai válság érinti, amelyet természeti katasztrófák, politikai gyilkosságok és gazdasági nehézségek súlyosbítanak.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a fővárost, Port-au-Prince-t a fegyveres bűnbandák szinte teljes mértékben uralmuk alá hajtották, és egy "Barbecue" becenevű bandavezér az erősebb és jobban felfegyverzett bűnszervezeteket egyesítette maga alatt. Kenya fegyveres beavatkozásra készül a haiti helyzet stabilizálása érdekében, azonban kérdéses, hogy néhány száz rendőr bevetése elegendő lesz-e a káosz megfékezésére.