Egy soha nem látott Apple Tetris-klón az iPodon és a rég törölt képek visszatérése az iPhone-okon

Egy youtuber felfedezett egy sosem kiadott Tetris-klón játékot egy tesztverziós iPodon, amely az Apple egyik korábbi, piacra nem került termékén található. Az iPod, amely egykor az Apple egyik kulcsfontosságú terméke volt, a zenelejátszók piacán hozott forradalmat, de az okostelefonok és egyéb okoseszközök megjelenésével a termékkategória már a múlté lett.

Az AppleDemoYT nevű youtuber egy harmadik generációs iPod prototípusát szerezte meg, amelyen egy "Stacker" nevű Tetris-klón fut. Ez az A1023-as verziószámú készülék valószínűleg a fejlesztés középső szakaszában került ki a tesztelőkhöz vagy az Apple mérnökeihez. Az eszközön az iPodOS 2.0 előzetes kiadása működött.

A játékot a monokróm kijelzőn, érintőkijelző hiányában az iPod vezérlőgombjaival lehetett irányítani, és a működése megegyezett az eredeti Tetris játékéval.

Az iPodon nem csak a Stacker, hanem más játékok is helyet kaptak, mint például a Brick és a Solitaire, amelyek később a végleges eszközökön is megjelentek. Az Engadget információi szerint a későbbi iPod modelleken már hivatalos formában is elérhető volt a Tetris, tehát az Apple végül elvetette a klón ötletét.

A modernebb iPodokon már számos játék található volt, többek között a Bejeweled, a Mini Golf, a Mahjong, a Zuma, a Cubis 2 és a Pac-Man is. Az iPod Touch esetében, amely egy telefonálási képességek nélküli iPhone volt, az App Store-on keresztül szinte bármilyen alkalmazás telepíthető volt.

Az Apple termékeivel kapcsolatos egy másik érdekesség az iOS 17.5 hibája, amely régóta törölt képeket hozott vissza az iPhone és iPad készülékekre. A felhasználók meglepődve tapasztalták, hogy az eszközeiken olyan felvételek jelentek meg, amelyeket már régen, egyes esetekben évekkel ezelőtt töröltek. A pánik elkerülése érdekében fontos megjegyezni, hogy az Apple nem tárolja a képek titkos másolatait a szerverein, és a problémát egy szoftverhiba okozta, amit az iOS 17.5.1-es verzióban már javítottak.

A hiba az új eljárási rutin bevezetésekor keletkezett, amely a régebbi fájlokat a legújabb formátumokba konvertálta, és véletlenül újraindexelte, valamint visszaállította a telefon memóriájában már töröltnek jelölt fényképeket. A már visszaállított fényképek az iOS 17.5.1-re történő frissítés után is megmaradnak, ezeket manuálisan újra törölni kell az érintett felhasználóknak, de szerencsére a „Nemrég használt” mappa alján találhatók, így a törlésük egyszerűbb.

Az Apple piaci helyzetét illetően érdemes megemlíteni, hogy a vállalat értéke az utóbbi hónapokban alulteljesített a tőzsdei benchmarkokban. Az iPhone-ok iránti gyér kereslet és az egyre erősödő kínai konkurencia miatt idén 2 százalékot esett a vállalat értéke. Ezzel szemben a chipgyártó Nvidia, amely az AI-gyorsítóprocesszorok és az adatközponti termékek iránti tartós keresletnek köszönhetően folyamatosan növekedik, már csak 100 milliárd dollárral marad el az Apple-től, és így a jelenleg harmadik legértékesebb tőzsdei cégnek számít. A Santa Clara-i székhelyű társaság múlt heti jelentésében világossá tette, hogy felgyorsítja a termékfejlesztési-kiadási ciklust, ami komoly kihívást jelent az Apple és a Microsoft számára.