FLiRT: Az új koronavírus-variáns terjedésének jelei

Egészségügyi szakemberek szerint a koronavírus új variánsai miatt emelkedésnek indultak az esetszámok, és a járvány csúcsa a nyáron várható, vélhetően enyhe tünetekkel.

A koronavírus új variánsai, melyeket FLiRT-nek neveznek – az elnevezés az aminosavak mutációira utal –, Európában és az Egyesült Államokban is terjednek, a vírus pedig továbbra is mutálódik a korábban ismert törzsekből. A FLiRT-variánsok az omikron alvariánsai közé tartoznak, és a Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint jelenleg kevés bizonyíték áll rendelkezésre arra, hogy ezek a törzsek súlyosabb problémákat okoznának, mint elődeik.

Az Egyesült Államokban a domináns törzs jelenleg a KP.2, amely május 11-i adatok szerint az összes eset közel harmadát teszi ki, míg március végén ez az arány még csak 3,8 százalék volt. A KP.1.1 – egy másik FLiRT variáns – okozta megbetegedések aránya is emelkedik, jelenleg 7,1 százalék körül mozog az Egyesült Államokban. Európában már 14 országban észlelték az új variánst, és bár az Egészségügyi Világszervezet szerint május elején még kevés új esetet regisztráltak, néhány országban már enyhe növekedést tapasztaltak.

Jennifer Horney, a Delaware Egyetem epidemiológusa szerint nem valószínű, hogy a törzsek jelentős fertőzési hullámot váltanának ki, mivel az emberek immunitása már magasabb, mint korábban. Azonban az új variánsok növelhetik az esetszámokat a nyári hónapokban. A megbetegedések valószínűleg enyhe tünetekkel járnak majd, de az egészségügyi szakemberek továbbra is figyelemmel kísérik az esetszámok és a megbetegedések mértékét.