Ezermilliárd forintnyi iskolafejlesztés 2018 óta

Csaknem ötezer helyszínen indult el mintegy ezermilliárd forint értékű iskolafejlesztési beruházás 2018 óta, amelyet Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár jelentett be egy Fejér megyei ünnepségen.

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy 2022-től a kormánynak számos fejlesztést fel kellett függeszteni, de reményei szerint ezek a projektek hamarosan újraindulhatnak. Az államtitkár hozzáfűzte, hogy a pedagógusok béremelése 2030-ig minden évben biztosított lesz, amit az Európai Bizottsággal való együttműködés tesz lehetővé.

Az idei béremelés mértéke átlagosan 32,2 százalék volt, és a következő években további emelések várhatók. Maruzsa szerint a köznevelésben és a szakképzésben idén 340 milliárd forintot fordítottak béremelésre, és az Európai Bizottságtól megkapták az uniós hozzájárulás első részletét, ami 184 milliárd forintot tett ki. Ez az összeg a 2024-re tervezett teljes összeg 54 százalékát jelenti. A teljes bérfejlesztési program költsége 2030-ig 5625 milliárd forint lesz, amelyhez az Európai Unió 700 milliárd forinttal járul hozzá.

Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője írásbeli kérdésben kérte ki az Országgyűléstől a befagyasztott beruházások listáját, amelyen a tavaly júniusban nyilvánosságra hozott 270 felfüggesztett beruházás között számos iskolafejlesztési program is szerepelt.