Ha Kataron múlik, 2036-ban sem lesz Budapesten olimpia

A Relevo spanyol portál és az insidethegames.biz információi szerint nagy valószínűséggel Doha, Katar fővárosa rendezi majd a 2036-os nyári olimpiát.

A Magyar Távirati Iroda beszámolója alapján a katari olimpiai bizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) már a rendezés részleteinek véglegesítésén dolgozik. A döntés közel állhat, hiszen Katar már a múlt hónapban bejelentette, hogy pályázni kíván a játékok megrendezésére.

Nem csak Katar, hanem több más ország is érdeklődik a 2036-os olimpia házigazdájának szerepéért. Szaúd-Arábia, Indonézia és India mellett többek között a Koreai Köztársaság, Egyiptom, Lengyelország és Németország is jelezte már szándékát a pályázatra. Korábbi hírek szerint Törökország és Magyarország, valamint a közel-keleti régió néhány országa is csatlakozhat a jelentkezők sorához.

A Relevo értesülései szerint azonban Doha áll a legelőkelőbb helyen a NOB tagjai körében. Az íratlan szabály, miszerint a kontinensek körforgásában Ázsia következik Európa, Amerika és Óceánia után, Doha javára szól. Emellett a sportportál kiemeli, hogy Doha lenne az első közel-keleti város, ahol olimpiát rendeznek.

Doha már bizonyította rendezői képességeit, hiszen az elmúlt években több jelentős világversenyt is sikeresen lebonyolított. Ilyen volt a férfi kézilabda-világbajnokság 2015-ben, az országúti kerékpáros világbajnokság 2016-ban, az atlétikai világbajnokság 2019-ben, a labdarúgó-világbajnokság 2022 végén, a cselgáncs-világbajnokság tavaly májusban, és a vizes világbajnokság idén februárban.