Dinamikus béremelkedés a diákmunka piacon

Az idén a diákok átlagosan 2000 forintos órabérre számíthatnak, ami jelentős növekedést jelent a korábbi évekhez képest.

A Meló-Diák iskolaszövetkezet adatai szerint a diákok órabére jelentősen emelkedett az elmúlt években. Tavaly még 1772 forint volt az átlagos órabér, míg két évvel ezelőtt 1470 forintot kereshettek óránként a diákok, ami 17 százalékos emelkedést jelent az előző évihez képest. Kott Zoltán, a Meló-Diák elnök-vezérigazgatója szerint az országos átlag idén már 2000 forint felett alakulhat.

A diákmunka piacának aktivitása 2023-ban újra elérte, sőt meg is haladhatja a Covid előtti szinteket. Idén nyáron nagyjából 120 ezer diák vállalhat munkát, közülük mintegy 90 ezren iskolaszövetkezeten keresztül. A Meló-Diák hangsúlyozza, hogy a diákmunka egyre kevésbé idényjellegű, a diákok jelentős része már nem csak a nyári hónapokban, hanem az év többi részében is rendszeresen vállal munkát, amiben szerepet játszhat a megélhetés költségeinek emelkedése is.

A diákórabérek regionális különbségei továbbra is jelentősek. Míg az Alföldön 1640 forint, Dél-Magyarországon 1750 forint volt az átlag, addig Észak-Dunántúlon 1850, Budapesten és Pest megyében pedig 1950 forint körül mozgott az órabér 2023-ban. A minimálbér decemberi emelkedése után az országos átlag 1894 forintra nőtt, ami 7 százalékos emelkedést jelent az előző hónaphoz képest, és 12 százalékosat az év elejéhez viszonyítva. Év/év alapon decemberben átlagosan közel 26 százalékos volt a növekedés, ebben azonban két minimálbér-emelés hatása is megjelenik. Kott Zoltán arra számít, hogy 2024-ben a diákok órabére országos átlagban meg fogja haladni a 2000 forintot. A fővárosban és néhány megyében, mint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Zala vármegyében, valamint Pest vármegyében már 2023 végén 2000 forint fölött volt az átlag órabér.

A Meló-Diák elnök-vezérigazgatója azt tanácsolja a diákoknak, hogy már jóval a tervezett munkába állás előtt tájékozódjanak a lehetőségekről, így nem maradnak le a legjobb ajánlatokról, és elegendő idejük marad a szükséges adminisztráció intézésére is. A Meló-Diáknál a diákok teljesen digitálisan, elektronikus aláírással is tudják ügyeiket intézni, ami nagy könnyítést jelent.