Új otthonfelújítási program csúszik

A kormány tervei szerint június 3-án, jövő hétfőn indult volna el az új otthonfelújítási hitelprogram, de a Portfolio értesülései alapján a kamatmentes hiteltermék nem készült el időben, így a következő hetekben nem lesz lehetőség az igénylésre a bankfiókokban.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB), amely a programot koordinálja, nem áll készen a szükséges technikai részletekkel, így a nyomtatványok, informatikai rendszerelemek és a részletesebb termékspecifikációk sem állnak még rendelkezésre az MFB Pontokat üzemeltető három banknál (OTP, MBH, Gránit). A csúszás oka nem a finanszírozás, mivel a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetében elkülönített 108,24 milliárd forintos keretösszeg rendelkezésre áll. A csúszás néhány hetes lehet, és valószínűleg július 1-jén, hétfőn indulhat el a program.

Az MFB ügynökeként eljáró három bank folyamatosan konzultál a program részleteiről, és a bankok készen állnak az indulásra, a kereskedelmi banki munkatársak felkészítése is zajlik. Azonban a hiteltermék bizonyos feltételeit szabályozó nyilvános Lakossági Eljárási Rend még hiányzik, amely többek között az igénylők számára releváns részleteket tartalmazna, mint például a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató meghatározása, az utófinanszírozás vagy szállítói finanszírozás feltételei, a szállítói előleg szabályai, és az energetikai előtanúsítvány benyújtásához kapcsolódó tudnivalók.

Önkormányzatok és energetikai korszerűsítési munkálatokat végző vállalkozók is készültek a június 3-ai indulásra, hogy segítsék az igénylőket. A hiteligénylések tényleges indulására azonban várni kell, nem hivatalos információk szerint egy július 1-jei, hétfői új dátum lehetséges.

A programban támogatható munkálatok közé tartozik a hőszigetelés, nyílászárók cseréje, fűtéskorszerűsítés és az energetikai korszerűsítéshez kapcsolódó helyreállítás. A résztvevők számára a legalább 30%-os energiamegtakarítás igazolható elérése jelentheti a legnagyobb kihívást.

Nem sokkal a csúszás híre után az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös közleményt adtak ki, amely szerint a felhívástervezet társadalmi egyeztetése során kiemelkedő mennyiségű javaslat érkezett, és a kormány a következő ülésén véglegesíti az otthonfelújítási program kiírását. A közlemény szerint az indokolt javaslatok beépítésével még szélesebb kör számára válhat elérhetővé a támogatás, és a változtatások több időt adnak a családoknak és a kivitelezőknek az előkészületekre. Emellett kiemelték, hogy a teljes lakossági MFB Pont Plusz hálózat kialakítása a tervezett ütemezést megelőzve halad előre, hogy a fiókok felkészülten álljanak az igénylők rendelkezésére a kölcsönkérelmek személyes benyújtásához.