Egy cseh milliárdos veszi meg az 500 éves brit postát

Daniel Křetínský cseh milliárdos megállapodott a brit postaszolgálat, a Royal Mail tulajdonosával, hogy 3,57 milliárd fontért (körülbelül 1630 milliárd forintnyi) megvásárolja a szolgálatot.

A Royal Mailt még VIII. Henrik király alapította 1516-ban, és több mint 500 éves története során a szolgálat most kerül először külföldi kézbe.

Nagy-Britanniában intenzív társadalmi vita indult a fontos közszolgáltatás jövőjéről, és a Royal Mail több tízezer dolgozója is bizonytalan a jövőjét illetően. A Royal Mail mellett például a GLS futárszolgálatot is tulajdonló International Distribution Services-en belül a brit postaszolgálat egyébként csak veszteséget termelt, és 348 millió font (körülbelül 159 milliárd forint) veszteséget könyvelhetett el a március 31-én végződő pénzügyi évben.

Křetínský cége, az EP Group több közleményben igyekezett eloszlatni az aggodalmakat. Biztosították a briteket arról, hogy a Royal Mailnek továbbra is fennál a közszolgáltatási kötelezettsége, azaz hogy hetente hat napon leveleket kézbesít meghatározott, nyomott árakon, és ezeken nem is emelnek. Emellett megígérték azt is, hogy megtartják a postai dolgozók kedvezményeit és nyugdíját, valamint a Royal Mail székhelyét és adóalapját az Egyesült Királyságban.

Közleményeik szerint a felvásárlással az International Distribution Services a világ egyik legversenyképesebb postai szolgáltatójává válhat, hiszen ez egy nagyon gyorsan fejlődő piac.

A Royal Mailt 2013-ban privatizálták, miután az állami üzemeltető úgy látta, folyamatosan visszaesik a postai szolgáltatások iránti kereslet. A vétel időzítése politikailag kényes pillanatban történt, tekintve, hogy az Egyesült Királyság a július 4-i választásokra készül, és a közszolgáltatás feletti hatalomátvétel nemzetbiztonsági felülvizsgálat tárgyát képezheti egy esetlegesen új kormány kezdeményezésére. Sokak szerint a Royal Mail felvásárlása a nemzeti infrastruktúra kulcsfontosságú elemeként komoly kockázatot rejt magában és több ezer munkavállalót veszélyeztet.

„Az EP a legnagyobb tiszteletben tartja a Royal Mail történelmét és hagyományait, és tudom, hogy ennek a vállalkozásnak a birtoklása óriási felelősséggel jár” – nyilatkozta a milliárdos.