Cseh kézbe kerülhet a brit királyi posta

Daniel Kretinsky cseh üzletembernek már most is 27,6 százalékos tulajdonrésze van a Royal Mailben, amelynek igazgatótanácsa rábólintott az eladásra.

A Royal Mail, az Egyesült Királyság postaszolgáltatója hamarosan cseh tulajdonba kerülhet, miután az igazgatótanács elfogadta Daniel Kretinsky cseh milliárdos ajánlatát. Kretinsky jelenleg is jelentős részesedéssel, 27,6 százalékkal bír a vállalatban.

A cseh üzletember által felajánlott összeg 3,6 milliárd font, ami több mint 1600 milliárd forintnak felel meg. A Royal Mail részvényesei a szeptemberi közgyűlésen szavazhatnak majd az ajánlat elfogadásáról, de a tranzakcióhoz a versenyhatóságok jóváhagyása is szükséges. Kretinsky biztosítékokat adott arra vonatkozóan, hogy nem tervez elbocsátásokat, és az első osztályú postai szolgáltatásokat az eddigi árakon kínálja majd az ország minden részében.

Daniel Kretinsky nem csupán a Royal Mail potenciális új tulajdonosa, hanem az EPH cseh energiaóriás vezetője is, továbbá résztulajdonos a Sparta Prága és a West Ham United labdarúgócsapatokban. Vagyonát 9,3 milliárd dollárra, azaz több mint 3330 milliárd forintra becsülik. Élettársa Anna Kellnerová, aki egy másik cseh milliárdos, a 2021-ben helikopterbalesetben elhunyt Petr Kellner lánya.