Gigantikus felvásárlás jön az olajiparban

A ConocoPhillips bejelentette, hogy 22,5 milliárd dolláros üzlet keretében felvásárolja a Marathon Oil-t, amely ügylet a Marathon 5,4 milliárd dolláros adósságát is magában foglalja és 2024 negyedik negyedévében zárulhat le.

A ConocoPhillips részvényenként 30,33 dollár ajánlatot tett a Marathon részvényeire, ami jelentős, közel 15%-os prémiumot jelent a keddi záróértékhez képest. A Marathon Oil felvásárlásával a ConocoPhillips több mint 2 milliárd hordónyi tartalékhoz jut, amelyek olyan stratégiai területeken helyezkednek el, mint az észak-dakotai Bakken-medence vagy a nyugat-texasi Permian-medence.

Ryan Lance, a ConocoPhillips vezérigazgatója szerint az akvizíció nem csak a vállalat portfólióját mélyíti el, hanem a pénzügyi kereteikbe is illeszkedik, és lehetővé teszi, hogy magas minőségű, alacsony bekerülési költségű készletekkel bővítsék amerikai pozícióikat. Az ügylet révén a ConocoPhillips megerősítheti helyét az amerikai olaj- és gázpiac élmezőnyében, ahol jelenleg az Exxon Mobil és a Chevron mögött a harmadik legnagyobb termelőnek számítanak.

A bejelentést követően a Marathon Oil részvényei 8,5 százalékos emelkedést mutattak.