Gigászi veszteség Bige László cégénél, aggódnak a hitelminősítők

A Nitrogénművek 22,6 milliárd forintos 2023-as pénzügyi veszteségéről számolt be, ami aggodalmat váltott ki a hitelminősítők körében, a Fitch Ratings és a Standard and Poor’s is negatív kilátásokkal értékelte a cég helyzetét.

A dublini tőzsdén jegyzett Nitrogénművek 200 millió eurós kötvénye kapcsán jelentett be 22,6 milliárd forintos veszteséget, ami a hitelminősítők figyelmét is felkeltette. A Fitch Ratings múlt pénteken megerősítette a Nitrogénművek CCC besorolását, negatív figyelőlista jelzéssel, és kiemelte a 2025 májusában lejáró kötvény magas finanszírozási kockázatait. A cég ezzel egyidőben bejelentette, hogy üzleti okokból visszavonja a hitelminősítést.

A Standard and Poor’s ma egy fokozattal, CCC-re rontotta a Nitrogénművek hosszú lejáratú adósságbesorolását, szintén negatív kilátásokkal, és hangsúlyozta a közelgő kötvény lejárata miatti refinanszírozási kockázatokat. A menedzsment azonban mérlegeli a refinanszírozási lehetőségeket.

A Bloomberg érdeklődésére Bige Zoltán stratégiai igazgató és Bige László tulajdonos emailben válaszoltak. Kijelentették, hogy több lehetőségen és struktúrán dolgoznak a sikeres refinanszírozási stratégia érdekében, és jelenleg a rövid távú finanszírozási igényekre koncentrálnak, miközben kezelik a kihívásokat, mint például a helyi adót, a változékony piacokat és az iparág alulteljesítését. A hosszú távú finanszírozási stratégia támogatása is céljuk.

A cégvezetés a tavaly bevezetett, 9,8 milliárd forintos széndioxid kvótaadó kapcsán is megszólalt, és bizakodóan nyilatkoztak az európai bíróságon folyó perben a magyarországi rendelettel szemben.