Joe Bidenre nehezedő nyomás: megkérdőjelezik a Putyin által meghúzott vörös vonalat

Ukrán és amerikai tisztviselők egyre nagyobb nyomást gyakorolnak Joe Biden amerikai elnökére, hogy engedélyezze az amerikai fegyverek használatát Oroszország nemzetközileg elismert területei ellen.

Európai vezetők már hozzájárultak, hogy az ukrán hadsereg az ő általuk szállított fegyvereket Oroszország területei ellen használja, ami a harkivi offenzíva óta vált kiemelten fontossá. Oroszország a határ túloldaláról támogatja csapatait, míg a NATO-tagállamok többsége korábban megtiltotta, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel támadjon az orosz területeken belül.

Jehor Csernijev, az ukrán parlament nemzetbiztonsági tanácsának alelnöke szerint az európai vezetők álláspontja kevésbé meghatározó, és az amerikai engedély a döntő tényező abban, hogy Ukrajna támad-e az orosz területeken található katonai célpontokat.

Csernijev rámutatott, hogy bár voltak információik egy esetleges harkivi támadásról, és ismerték az orosz csapatok koncentrációját és felszerelését, képtelenek voltak cselekedni.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter állítólag szintén nyomást gyakorol Bidenre, hogy engedélyezze az amerikai fegyverek használatát Oroszország ellen, de az amerikai elnök még nem hajolt meg a nyomás alatt.

Matthew Miller, a Pentagon szóvivője nemrég kijelentette, hogy a Fehér Ház nem támogatja és nem is engedi a támadásokat Ukrajna határain kívül, de hozzátette, hogy az Egyesült Államok az eddigi intézkedések alapján Ukrajna legnagyobb támogatója.

Oroszország vezetői a nyugati fegyverek használatát területeik ellen vörös vonalnak tekintik, és atomcsapással fenyegetőznek a kérdés felmerülése óta.

Ezzel párhuzamosan a Fehér Ház új intézkedéseket vezet be az amerikai atomenergia-ipar támogatására, melyek célja a szén-dioxid-mentes energiatermelés elősegítése és a versenyképesség növelése. A Biden-adminisztráció intézkedéscsomagja a biztonsági költségek csökkentését és az építési kihívások kezelését célozza, miközben figyelembe veszi a radioaktív hulladékkezelés problémáját és az emberi egészségre való potenciális kockázatokat. Az új nukleáris intézkedési tervbe a hadsereget is bevonják.

„Az atomenergia fontosságát nem lehet alábecsülni, különösen most, amikor az elektromos járművek és adatközpontok áramigénye meredeken emelkedik. A nukleáris technológia képes nagy mennyiségű, kibocsátásmentes energiát szolgáltatni, ami elengedhetetlen Joe Biden elnöknek azon célkitűzéséhez, hogy 2050-re az Egyesült Államok gazdasága szén-dioxid-mentessé váljon” – tették hozzá közleményükben.

Az atomenergia területén vannak aggályok is, például a radioaktív hulladék tárolása és a lehetséges balesetek vagy üzemzavarok kockázata. Ezekre válaszként Biden elnök nemrég aláírt egy törvényt, amely megtiltja a dúsított urán importját Oroszországból, ami tovább erősíti az amerikai atomenergia-ipar függetlenségét.

A Fehér Ház egy új munkacsoportot is létrehoz, melynek feladata, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amelyek csökkentik az erőművek építése során felmerülő költség- és határidőtúllépések kockázatát. Ez a csoport szakértőkből áll majd össze, akik közvetlen kapcsolatot tartanak majd a projektfejlesztőkkel.

Ezenfelül a hadsereg is aktívan részt vesz az innovatív atomenergia-technológiák tesztelésében, különös tekintettel a kis moduláris reaktorokra és mikroreaktorokra. Ezek az újfajta reaktorok ígéretesek lehetnek abban, hogy ellenállóbbak legyenek fizikai és kibertámadásokkal szemben.

A Fehér Ház szerint a Vogtle erőmű példája rávilágít arra, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy új atomerőmű építésénél: jelentős ütem- és költségvetéstúllépés. Ennek fényében kiemelt fontosságú lesz minden olyan intézkedés vagy innovatív megoldás, amely képes csökkenteni ezeket a rizikókat.