Az új orosz védelmi miniszter és a programozók jövője

Alaposan felkavarta az állóvizet az orosz védelmi minisztériumban Vlagyimir Putyin elnök és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat. A minisztercsere után a tisztogatás folyamatban van, és az új védelmi miniszter, Andrej Belouszov a startupokban és innovációban rejlő hadászati lehetőségeket kívánja kiaknázni.

Nem sokat tétlenkedett Putyin az újabb elnöki beiktatása után, pár nappal a ceremónia után leváltotta Szergej Sojgut, és egy polgári közgazdászt, Andrej Belouszovot nevezte ki a védelmi minisztérium élére. Az FSzB ezután korrupciós vádakkal indított eljárásokat a minisztérium számos tagja ellen. Az orosz országvezetés korrupciós ügyeire már korábban is rávilágítottak Alekszej Navalnij szövetségesei. Elemzők szerint az átrendeződés mögött Putyin hosszú távú tervei állhatnak, és nem feltétlenül a NATO-val való konfrontációra való felkészülés. Takácsy Dorka, a CEID kutatója szerint a védelmi minisztériumon belüli átrendeződés mögött a vezetők közötti súrlódások minimalizálása és egy hosszú távú hadviselésre való felkészülés állhat. Belouszov kinevezése egy kvázi hadi gazdaság működtetésének előkészítését jelentheti.

Az orosz gazdaság sérülékenységét növeli az ukrajnai háború, és a döntéshozók nehézségekkel küzdenek a problémák hosszú távú elhárításában. Alexander Kolyandr, a CEPA kutatója szerint a gazdasági válság elkerülhetetlen lehet, és kérdéses, hogy a vezetők képesek-e ezt kommunikálni Putyinhoz. Seremet Sándor, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója szerint az orosz gazdaság kezdeti stabilizálása után a háborús kiadások és támogatások hajtják a növekedést, de ez kevés előnnyel jár az átlagemberek számára. Az IMF szerint az orosz gazdaság 2023-ban ismét növekedést mutatott, de a hadiipari termelés hosszú távú hatása kérdéses.

Belouszov kinevezése felveti a kérdést, vajon Putyin felismerte-e a gazdasági válság elkerülhetetlenségét. Takácsy Dorka szerint azonban a lépés mögött inkább a szerepek élesebb elkülönítése állhat. Belouszov, aki korábban gazdaságfejlesztési miniszter is volt, az államhatalom megerősítésére törekszik, és Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az innováció nagykövete lehet. Takácsy Dorka szerint Belouszov a startup-világ felé is nyitást tervezhet, és Putyin is ezt várhatja tőle.