Az amerikai gazdaság és az infláció növekedése

A Federal Reserve legújabb jelentése, a Bézs Könyv szerint az amerikai gazdaság továbbra is bővül, de a cégek pesszimistábbak a jövőt illetően, és az infláció is növekszik. A Fed döntéshozói figyelemmel kísérik az aktivitás, a munkahelyek és az árnyomás alakulását, hogy meghatározzák a kamatcsökkentési ciklus kezdetét.

Az amerikai jegybank által szerdán közzétett felmérés alapján az amerikai gazdaság április elejétől május közepéig tovább növekedett, de a cégek kevésbé optimisták a jövővel kapcsolatban, és az infláció is szerény ütemben emelkedett. A kamatlábakat az elmúlt 10 hónapban 5,25% és 5,50% között tartották, és a döntéshozók bizonytalanok abban, hogy mikor kezdjenek kamatcsökkentésbe.

A Fed-körzetek többsége enyhe vagy szerény mértékű aktivitásnövekedésről számolt be, míg két körzetben az aktivitás nem változott. A munkaerőpiac lassan normalizálódik: áprilisban hat hónapja a legkevesebb új munkahely jött létre az Egyesült Államokban, és az éves bérek növekedése közel három év óta először csökkent 4,0% alá. Ennek ellenére a munkaerőpiac továbbra is feszes.

A Fed irányadó kamatlába a következő, június 11-12-i ülésen várhatóan változatlan marad, és a jegybank tisztviselői több hónapon keresztül szükségesnek tartják a biztató inflációs adatokat a kamatcsökkentés megkezdése előtt. Az infláció jelenleg a Fed által preferált 2%-os célértéknél közel 1 százalékkal magasabb.

Az inflációs nyomás ismét felgyorsulhat, mivel az amerikai importárak áprilisban két éve a legnagyobb mértékben nőttek az energiatermékek drágulása miatt, és a gyártók alapanyagárak emelkedéséről számoltak be, ami az áruk inflációjának felgyorsulását vetítheti előre a közeljövőben.

A dollár a felmérés eredményeire minimálisan gyengült.