Az állam megvásárolja a Dürer Park irodaházait

Az állam 120 milliárd forintért megvásárolja a Garancsi István-féle Market Zrt. és a Tiborcz Istvánhoz köthető Főnix Magántőkealap által épített Dürer Park irodaházait. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. már 2022-ben előzetes megállapodást kötött a vásárlásról, és a teljes vételár 120 milliárd forint lehet, amiből 80 milliárdot már ki is fizettek a beruházóknak.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a Dürer Befektetési Zrt.-vel kötött előzetes megállapodást a két irodaház megvásárlásáról, amelyek az Ajtósi Dürer sor és az Abonyi utca között helyezkednek el. A megállapodás egy nem nyilvános kormányhatározat alapján jött létre, amely eredetileg 110 milliárd forintos keretet biztosított az ingatlanok megvásárlására, de a beruházó az inflációra hivatkozva ezt 120 milliárdra szeretné növelni.

Az irodaházak a tervek szerint állami szervezetek otthonául szolgálnak majd, ahol "korszerű irodakomplexumokban helyezzék el az állami szervezeteket". Az előzetes megállapodás szerint az 1-es épület, amely bruttó 34 ezer négyzetméteres és többek között felszín alatti garázsszintekkel és három toronnyal rendelkezik, 58,9 milliárd forintba kerül, míg a 24 500 négyzetméteres 2-es épület, amely az egykori Sacré-Coeur-zárda épületrészeit is magába foglalja, 41,1 milliárd forintért cserél gazdát.

A 24.hu információi szerint az épületegyüttesbe a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a vásárlást lebonyolító MNV, a Magyar Fejlesztési Bank, valamint további 11 állami szerv és pénzintézet költözhet. A költözésre várhatóan 2025 elején kerülhet sor, és az így felszabadított állami ingatlanok értékesítésre, a bérlemények pedig felmondásra kerülnek. Az érintett állami szervezetek XIV. kerületbe költözésével a piac számára kiváló lokációval és hasznosítási lehetőségekkel rendelkező belvárosi, jellemzően I. és V. kerületi ingatlanok szabadulnak fel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozta, hogy a jelenlegi épületek szerkezetileg, gépészetileg elavultak, és a korszerűtlen szigetelés, valamint a hatékonytalan fűtési- és hűtési rendszerek miatt magasak az energiaköltségek és drága az intézmények fenntartása. A költözéssel a szervezeti hatékonyság növekedésén túlmutatóan, érdemben csökkennek az állam működési kiadásai.

A kormány még 2021-ben kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet, amely nem csak irodaházakat, hanem lakóépületeket is magában foglalhat a területen. Az épületek kialakításáról és a tervezett lakóépületekről korábban már írt a lap. A Dürer Park iroda- és lakóberuházás közvetlenül a Városliget mellett valósul meg, és a két nagy irodaépület mellett hét lakótömb is épül.

Az ingatlanügylet előkészületei a nyilvánosság kizárásával zajlanak 2022 óta, és az állam tavaly nyár óta hat kisebb részletben összesen 79,9 milliárd forintot, vagyis az eredeti ár mintegy 80 százalékát kifizette, miközben jelzálog- és elidegenítési jogot tetetett az ingatlanokra. A luxuslakásokra jellemző, négyzetméterenkénti 2 millió forintos árat jelentő költség nagyjából a piacon a bérlés jellemző, nagyon ritka, hogy a megrendelő megvásárolja a saját igényeire építtetett irodát, így nincs megfelelő összehasonlítási alap.

Az, hogy az állam városfejlesztési és egyéb kritikák ellenére nemzetgazdaságilag kiemeltté nyilvánított beruházásokat tesz lehetővé Budapesten, majd a felhúzott irodaházakat költségvetési forrásból megvásárolja, vagyis a NER-es beruházók állami intézmények irodáit építik fel, kezd trendszerű lenni. Januárban derült ki, hogy a szintén Garancsihoz és Tiborczhoz köthető BudaPart még meg sem épült irodaházainak már megvannak a leendő bérlői: az állam a MÁV-ot, a Volánbuszt, az Állami Számvevőszéket és a Nemzeti Választási Irodát költöztetné többek között ide. A kormány 244 milliárd forintért megvette Balázs Attila NER-milliárdos épülő irodanegyedét is Zuglóban, ide költöztetnék a NAV-ot és Központi Ellátási Főigazgatóságot is. A MÁV egy 15 emeletes új székházat venne ki a MOL torony mellett, oda költözne a MÁV-csoport nagy része a Volánbusszal együtt.

A Válasz Online szerint a kormány legalább 580 milliárd forintnyi közpénzt fizet ki titokban három ingatlanprojektért a beruházási stop idején, az eladói oldal fő alakjai pedig Tiborcz István, Garancsi István és Balázs Attila. A portál nyomozása szerint 2022-ben a Tiborcz-féle Főnix Magántőkealap lett a Kopaszi-beruházás legnagyobb, minden fontos döntést blokkolni képes tulajdonosa. Az állam és a NER-es üzletemberek közötti eljárás hasonló volt, mint a másik két esetben. Az M4-es metróvonal tíz éve 452 milliárd forintból készült el, tehát ez a mai 580 milliárd elég lehetne például egy metróvonalnyi városfejlesztésre, vagy arra, hogy akár húsznál többször felújítsák a Lánchidat.