Washington kitart szövetségese mellett a hadműveletek folytatása közben

Az Egyesült Államok továbbra is támogatja Izraelt, annak ellenére, hogy az újabb izraeli bombatámadások komoly pusztítást végeztek, és próbára tették Joe Biden elnök ígéretét, miszerint visszatartja a fegyverszállítmányokat, ha szövetségese olyan inváziót hajt végre, amely veszélyezteti a civileket.

Múlt hét vasárnap a Izraeli Védelmi Erők (IDF) légicsapása egy sátortáborban tüzet okozott Rafah városában, Gázában, ahol a Hamász források szerint legalább 45 civil vesztette életét. A támadás nemzetközi felháborodást váltott ki, és humanitárius katasztrófát okozott.

A Biden-adminisztráció kedden közölte, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet, de az események nem jelentenek olyan nagyszabású szárazföldi műveletet, amely átlépi az Egyesült Államok által megfogalmazott katonai támogatás „vörös vonalát”. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője megerősítette, hogy a támadás tragikus balesetnek számít, de nem vonja maga után a fegyverek visszatartását.

Az izraeliek szerint a támadás során 37 font (16,7 kilogramm) súlyú bombákat és precíziós irányítású lőszert használtak, ami arra utal, hogy célirányosak és pontosak akartak lenni, de a következmények tragikusak voltak és vizsgálatot igényelnek. Kirby szerint a csapások nem hozzák nehéz helyzetbe Bident, de Izrael további elszigetelődésének veszélye áll fenn.

A november 5-én esedékes amerikai elnökválasztás kimenetelét jelentősen befolyásolhatja a Biden-adminisztráció külpolitikájának megítélése. A vasárnapi bombatámadás hatására a Hamász felfüggesztette a tűzszüneti tárgyalásokat Izraellel, és tűzpárbaj tört ki egyiptomi és izraeli határőrök között Rafahnál, melynek során egy egyiptomi katona életét vesztette, többen megsérültek, és a határt is lezárták.