Washington súlyos kínai fenyegetés miatt figyelmeztette az EU-t

Az Egyesült Államok fokozza diplomáciai erőfeszítéseit, hogy meggyőzze Európát arról, hogy Kína milyen mértékben vesz részt Oroszország Ukrajna elleni háborújának segítésében – közölte Kurt Campbell külügyminiszter-helyettes. Campbell szerint Európának fokoznia kell az erőfeszítéseit Kínával szemben, mivel az ázsiai ország lépései súlyos kockázatoknak teszik ki az EU-t.

A külügyminiszter-helyettes nemrég találkozott európai diplomatákkal a NATO-ban, hogy részletes információkat osszon meg velük a Kína jelentette fenyegetésről. Campbell szerint Peking célja, hogy titokban támogassa Oroszországot, miközben fenntartja a normális diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat Európával.

Az Észak-atlanti Tanács (NAC) ülésén folytatott megbeszéléseken Campbell pozitív visszajelzéseket kapott, és számos európai ország világosan kifejtette, hogy nem lehet normális kapcsolatot fenntartani Kínával, ha az továbbra is támogatja Oroszország destabilizáló háborúját Európában.

Campbell „mélyen aggasztónak” és „tartós, átfogó erőfeszítésnek” nevezte Peking Oroszországnak az elmúlt 18-24 hónapban nyújtott segítségét. Az amerikai diplomata szerint Kína segíti Oroszországot katonai veszteségeinek pótlásában, például új nagy hatótávolságú rakéták, drónok és nagy hatótávolságú tüzérségi eszközök építésében.

Campbell hangsúlyozta, hogy nem egyszeri esetről vagy néhány csalárd cégről van szó, hanem egy összehangolt erőfeszítésről, amelyet úgy terveztek, hogy nagyrészt ne legyen szem előtt.

Az Egyesült Államok és az EU a kereskedelem terén is lépéseket tesz Kínával szemben, főként az ázsiai ország exportdömpingjére összpontosítva. A Biden-kormányzat nemrég négyszeresére, 100 százalékra emelte a kínai elektromos járművekre kivetett vámokat, és az Európai Bizottság várhatóan hamarosan hasonló lépésről dönt majd.

Európai cégek felhívást intéztek országaikhoz, hogy ne induljanak kereskedelmi háborúba Kínával, mert attól tartanak, hogy elveszítik piacra jutásukat, ha a kínai hatóságok megtorlásként büntetőintézkedéseket tesznek.

Campbell szerint a kínai gazdasági bizonytalanságok miatt Peking esetleg nem fog olyan szigorúan megtorolni Európával szemben, mint a múltban. Megjegyezte, hogy Kína tisztában van saját gazdaságának sebezhetőségével, és óvakodott attól, hogy teljes körű megtorló intézkedéseket tegyen olyan országok ellen, mint Ausztrália, Dél-Korea és a Fülöp-szigetek. Hozzátette, hogy ha a lépéseket összehangolják az országok között, akkor Kína számára nehezebb lesz megtorló intézkedéseket foganatosítani egyik vagy másik országgal szemben.