Az OpenAI bejelentése: Új szintre lép a következő nagy projekt

Az OpenAI bejelentette, hogy a ChatGPT-t hajtó GPT-4 nyelvi modell utódjának fejlesztése fontos szakaszba lépett, és egy új biztonsági bizottság is létrejött a cég berkein belül.

A The New York Times cikkében megjelent információk alapján, majd az OpenAI által kiadott blogbejegyzésben is megerősítést nyert, hogy elkezdődött a GPT-4 utódjának betanítása. Az OpenAI szerint ez a fejlesztés közelebb visz az általános mesterséges intelligencia (AGI) megvalósításához, amely a cég végső céljaként szolgál. Az AGI egy olyan mesterséges intelligencia lenne, amely megkülönböztethetetlen az emberi intelligenciától.

A cég közleménye nem részletezi, hogy a következő modell milyen új képességekkel fog rendelkezni, de a betanítás megkezdése azt jelzi, hogy a hivatalos bevezetés nem állhat messze. Ezen felül, az OpenAI egy biztonsági bizottságot is létrehozott, amely a kritikus biztonsági döntésekben fog tanácsokat adni a vállalat igazgatóságának. A bizottság tagjai között szerepel Bret Taylor, Nicole Seligman, Adam D’Angelo, valamint maga Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója.

A ChatGPT nemrégiben esett át egy jelentős frissítésen, amelynek köszönhetően már szinte emberként lehet vele szóban kommunikálni, gyors és artikulált válaszokat adva a felhasználók kérdéseire. A Microsoft, amely az OpenAI technológiáját használja, a rendszer minden zugába beépítette a jobb, okosabb Copilotot, így a Windowsok első, kezdetleges MI-chatbotja, a Cortana teljesen szükségtelenné vált és hamarosan eltűnik a Windows 11 következő nagy frissítőcsomagjában, a 24H2-ben.

A Windows 11 24H2 frissítőcsomagja, melynek a fejlesztői változata már elérhető, nem csak a Cortanát, hanem a WordPadet és a Tippek alkalmazást is eltávolítja. A WordPad, amely egy ikonikus, ingyenes szövegszerkesztő program volt és 28 évet élt meg, már régóta nem kapott fejlesztést, és tavaly szeptemberben hivatalosan is bejelentették, hogy nem támogatják tovább. A Jegyzettömb azonban sokat fejlődött az elmúlt időszakban. A Tippek alkalmazás, amely a Windows 11-ben történő eligazodást volt hivatott szolgálni, szintén kikerül, mivel a rendszer webes súgója ma már jobb nála. A 24H2 frissítés az idei év második felében érkezik majd minden felhasználóhoz.