Az MNB intézkedéseket javasol az OTP oroszországi tevékenységére

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elővigyázatossági intézkedéseket javasolt az OTP Banknak az oroszországi leánybankja, az OBRU tevékenységével kapcsolatban, amelyek hozzájárulhatnak a bankcsoport stabil, megbízható és eredményes működéséhez.

Az MNB vezetői levélben hívta fel az OTP Bank figyelmét több elővigyázatossági intézkedés megtételére, amelyek az oroszországi tevékenység és fizetési forgalom kapcsán felmerülő kockázatokra reagálnak. Ezek a kockázatok a gazdasági szankciók, a pénzmosás-megelőzés és a terrorizmusfinanszírozás terén mutatkoznak meg, ahol az oroszországi és az európai uniós álláspontok jelentősen eltérnek egymástól.

A jegybank ajánlásai között szerepel, hogy az OTP Bank anyabanki compliance területe dolgozzon ki és frissítsen egy kritériumrendszert a nemzetközi átutalásokra vonatkozóan, amelyet a bankcsoport felsővezetői döntéshozó testülete hagy jóvá. Emellett a vállalati hitelállomány leépítését, a lakossági hitelállomány szinten tartását és a betétállomány csökkentését is javasolják.

Az OTP Banknak üzleti- és cselekvési tervet kell benyújtania az MNB-nek, amelyet az igazgatósága is jóváhagy, és a fentiek teljesítéséről rendszeresen beszámolni a bankfelügyeletnek. Csányi Sándor, az OTP vezetője korábban beszélt az oroszországi érdekeltségről, megjegyezve, hogy a leánybank nem nagy szereplő a helyi piacon, és a háború kitörése óta jelentős, 85 százalékos csökkentést hajtottak végre. Hozzátette, hogy a kivonulás nem egyszerű, mivel a leányvállalatot jelentős értékvesztéssel és adóterhekkel tudnák csak értékesíteni, ha egyáltalán engedélyt kapnának rá.

Az MNB szerint az OTP Banknak az MNB-nek benyújtott üzleti és cselekvési tervének jóváhagyása az OTP Bank igazgatósága által is szükséges, és a tervek végrehajtásáról rendszeresen szükséges beszámolni a bankfelügyeletnek. Az OTP csoport oroszországi tagjának helyi hitelpiaci részesedése 2024. első negyedéves adatok alapján mindössze 0,14 százalék, a teljes OTP csoporton belüli részesedése a mérlegfőösszeg alapján 4,2 százalék. A háború kezdete óta 39 százalékkal csökkent az OTP oroszországi fiókhálózata és 25 százalékkal a dolgozói létszáma.

Az Oroszországból induló és oda irányuló nemzetközi fizetési szolgáltatásait az OTP csoport már korábban jelentősen korlátozta, ennek keretében például teljesen megszűntette az Oroszországot érintő, amerikai dollárban végzett ügyféltranzakciókhoz fűződő szolgáltatásait és főszabály szerint nem teljesít Oroszországot érintő, EGT-n és Nagy-Britannián kívülről vagy az ezeken kívülre indított euró-tranzakciókat. Az MNB most közölt elvárásainak teljesítése nem befolyásolja az OTP Bank menedzsmentjének 2024-es csoportszintű várakozásait. Az MNB közleménye szerint a felsorolt kockázatok folyamatosan a nemzetközi hatóságok, így többek között az Európai Központi Bank reflektorfényében állnak, amely a közelmúltban hasonló lépésekre szánta el magát.