Az Europol és a digitális bűnözés elleni harc

Az Europolnak napjainkban az online térben kell megküzdenie a szervezett bűnözéssel és a terrorizmussal, ami új megközelítést és szakértelmet követel. Catherine De Bolle, az Europol vezetője és Ylva Johansson európai biztos a szervezet 25. születésnapján tartott EU versus Bűnözés fórumon hangsúlyozták a közös európai rendőri erőfeszítések fontosságát.

Amikor az Europol megalapításra került, a világ még egészen más volt. Az EU vezetői már a 90-es évek elején felismerték, hogy a személyek szabad mozgását meg kell erősíteni biztonsági intézkedésekkel. De Bolle szerint az Európai Bizottság szabályozásának köszönhetően az elmúlt évben több mint 500 terrorista tartalmat távolítottak el az internetről, és ez még nem tartalmazza a szolgáltatók által saját hatáskörben eltávolított tartalmakat. Johansson kiemelte, hogy a terrorizmussal gyanúsítottak egyre fiatalabbak, és az online propaganda jelentős szerepet játszik a fiatalok radikalizációjában.

Az Europol friss jelentése szerint a szervezett bűnözői hálózatok harmada már több mint tíz éve működik, és 90 százalékuk beépült a legális gazdasági életbe. A bűnszervezetek 70 százaléka használja a korrupciót és/vagy erőszakos bűncselekményeket céljaik elérésére. Az Európai Bizottság új eszközökön dolgozik a bűnszervezetek vagyonának zárolására, és nemzetközi együttműködésekkel igyekszik felszámolni őket. Jelenleg öt latin-amerikai országgal folynak tárgyalások együttműködésről, Kolumbiával pedig már létre is jött egy megállapodás.

A szexuális bűnözés, különösen a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények elleni küzdelem is kiemelt terület. Az európai biztos szerint körülbelül két másodpercenként kerül fel az internetre gyermekpornográf tartalom, gyakran nagyon fiatal gyerekekkel. Az EU rendőrségeinek nincs hatásköre megvédeni azokat a gyerekeket, akiket a világ más részein bántalmaznak, így a globális összefogás és koordináció kiemelten fontos.

Johansson szerint ma már minden bűncselekmény valamilyen szinten digitális. A kiberbűnözés mellett szinte minden bűnelkövető hagy digitális nyomot, ami lehetőséget teremt az adat alapú bűnüldözésre és bűnmegelőzésre. A digitális és adatszakértők szerepe tehát növekedni fog a jövőben.

Az Európai Bizottság a mesterséges intelligenciát felügyelő hivatalt hozott létre, amelynek feladata az MI alkalmazásának szabályozása lesz az új átfogó európai uniós rendelet keretében. A hivatal, amelynek munkatársai technológiai szakértők, jogászok és közgazdászok, kulcsszerepet fog játszani a mesterséges intelligenciáról szóló rendelet végrehajtásában, különösen az általános célú MI-modellek tekintetében. Emellett az lesz a feladata, hogy előmozdítsa a megbízható mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatást és innovációt. A 140 fős hivatalt az Európai Bizottságon belül hozzák létre, és célja, hogy elősegítse az MI jövőbeli fejlesztését és alkalmazását, miközben mérsékeli a kockázatokat. A hivatal a mesterséges intelligencia területén egy innovatív európai ökoszisztémát fog előmozdítani, amely versenyképes és az uniós szabályokat és értékeket tiszteletben tartja.

Az EU nemrégiben fogadott el egy mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt, amely kategorizálja az MI különböző típusait a jelentett kockázatok alapján. A nagy kockázatú MI-rendszerek csak számos követelmény és kötelezettség teljesítése esetén juthatnak be az uniós piacra, és vannak olyan MI-rendszerek, amelyek használata tilos lesz az általuk képviselt kockázat miatt, mint például a kognitív magatartási manipuláció és a társadalmi profilalkotás. Tiltja továbbá az olyan rendszerek használatát, amelyek biometrikus adatokból következtetnek egy ember faji származására, vallására vagy szexuális irányultságára. A mesterséges intelligenciáról szóló rendelet megsértése esetén kiszabható bírságokat a jogsértő vállalat előző pénzügyi évi globális árbevételének százalékában vagy egy előre meghatározott összegben határozták meg, attól függően, hogy melyik a magasabb. A kis- és közepes vállalatokra és az induló innovatív vállalkozásokra arányos mértékű közigazgatási bírságokat szabhatnak ki. A mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálynak 2024. július végéig kell hatályba lépnie.