Az Európai Parlamenti képviselők napidíja

Az Európai Parlament (EP) képviselői jelentős összeget, naponta 350 eurót kaphatnak pusztán azért, ha aláírják a jelenléti ívet, függetlenül attól, hogy mennyi időt töltenek a parlamentben. Magyar Péter a Telexnek adott interjújában beszélt arról, hogy több magyar képviselő is csak a napidíj miatt jár be a munkahelyére, ami jelenleg mintegy 130 ezer forintnak felel meg naponta, a 7853 eurós alapilletményen és egyéb juttatásokon felül.

Az EP-képviselőknek a napidíjat elvileg szállásra, étkezésre és kapcsolódó költségekre kellene fordítaniuk, azonban Ujhelyi István szerint nincs semmiféle ellenőrzés vagy kötelezettség a pénz elköltésére. Ujhelyi azt is hozzátette, hogy a napidíjak rendszere „szörnyű és igazságtalan”, mivel nem ösztönzi a munkavégzést, és nem jár azoknak, akik hivatalos eseményeken képviselik az EP-t.

A képviselők a napidíjat akkor is megkaphatják, ha az EP Strasbourgban vagy Brüsszelben ülésezik, és a jelenléti ívet aláírják. Ujhelyi István például említette, hogy egyszer nem kapta meg a napidíjat, mert bár részt vett egy ülésen és szavazott is, nem írta alá előtte a jelenléti ívet.

A teljes napidíj azonban nem mindig jár automatikusan. Ha plenáris szavazás van, és a képviselő a név szerinti szavazások kevesebb mint felén vesz részt, csak a napidíj felét kapja meg. Az Európai Unión kívüli ülések esetében a 350 eurós juttatás automatikusan a felére csökken.

Az EP-képviselőknek a plenáris ülések mellett frakcióüléseken, bizottsági vagy delegációs üléseken is részt kell venniük, és ritkán kapnak zöld hetet, amikor hazájukban tartózkodhatnak. Sokan Brüsszelbe költöztek az ötéves mandátumuk idejére, de a napidíjat ettől függetlenül megkapják, míg mások ingáznak a két város és saját országuk között. Brüsszelben és Strasbourgban a szállásárak változóak, de a képviselők irodái is alkalmasak arra, hogy szükség esetén ott éjszakázzanak.