Az Erste Lakástakarék sikerei a támogatások megszűnése után

Az Erste Lakástakarék jelentős értékesítési eredményeket ért el, amelyek a legszebb éveket idézik, annak ellenére, hogy 2018 óta nincs állami támogatás. Az új előtakarékossági rendszer bevezetése óta az ügyfelek 20 ezer új szerződést kötöttek, közel 200 milliárd forint értékben.

Az Erste Lakástakarék vezérigazgatója, Kármán András kiemelte, hogy az akár 30 százalékos kamatbónusz bevezetésével a termék a régi, állami támogatásos konstrukcióhoz hasonlatossá vált. A pénzintézet piaci részesedése a becslések szerint meghaladja a korábbi időszakét, amikor még állami támogatás állt rendelkezésre. Az ügyfélszám és a szerződéses összegek is növekedést mutatnak: egy év alatt közel 100 milliárd forinttal emelkedett az összeg.

A megtakarítók havi befizetéseinek átlaga jelentősen megugrott, 40 ezer forintra a korábbi 17 ezerről, míg az átlagos szerződési összeg 10,2 millió forintra nőtt 3,9 millióról. A hosszabb megtakarítási időt választók aránya is emelkedett, 2024-re a szerződések 75 százalékát kötötték le négy évnél hosszabb időre, míg 2019 előtt ezek aránya 65 százalék volt.

A demográfiai adatokban is változások figyelhetők meg: a fiatalabb, 21-35 év közötti korosztály aránya, valamint a női megtakarítók száma is nőtt, míg a budapesti szerződők aránya csökkent. Az Észak-Magyarországon és az alföldi térségben lakók aránya viszont emelkedett.

Ezzel párhuzamosan a pénzügyi szektor más szereplői is aktívak a piacon. Az OTP Bank például tovább vette saját részvényeit, ezúttal 480 millió forint értékben. A május 28-án végrehajtott tranzakcióban 27 000 darab saját részvényt vásároltak 17 782 forint/darab áron a Budapesti Értéktőzsdén. A tranzakció nyomán az OTP Csoport tulajdonában lévő saját részvények állománya 2 038 952 darabra változott, ami a saját részvény állomány 0,73 százalékát teszi ki. Az OTP árfolyama idén 10,9 százalékos pluszban van.