Az Erasmus-program ügyében nincs előrelépés november óta, újabb brüsszeli veszéllyel riogat az államtitkár

November óta nem történt érdemi előrelépés az Erasmus-ösztöndíjak ügyében, és a 21 érintett hazai egyetem közül 18-nak júliusban lejár a szerződése, ami aggodalomra ad okot.

Hankó Balázs, az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a Mandiner interjújában beszélt arról, hogy az Erasmus-programmal kapcsolatban november óta nem történt előrelépés. Az államtitkár szerint Brüsszel időhúzásra játszik, és emiatt indultak el a hazai Pannonia és Hu-rizon programok, amelyek az Erasmus pótlására szolgálnak.

Az államtitkár hozzátette, hogy a magyar kormány beavatkozott az Erasmus-programból kizárt magyar egyetemek által az Európai Bizottság határozata ellen indított perbe. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter januárban ismerte el, hogy elakadtak a tárgyalások az Erasmus-pénzekkel kapcsolatban, ami további bizonytalanságot jelent a szerződések júliusban lejáró egyetemek számára, és jelenleg látótávolságban sincs, hogy a kormány megegyezzen az Európai Bizottsággal az Erasmus+ és a Horizont Európa további finanszírozásáról.

Hankó Balázs az interjúban elismerte a felsőoktatási dolgozók bérköveteléseinek jogosságát, és időt kért a megfelelő javaslat kidolgozásához. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) anyagi nehézségeiről szólva kijelentette, hogy nem lesznek elbocsátások, és ezt hisztériakeltésnek nevezte.

Az államtitkár egy másik interjúban újabb brüsszeli veszélyre figyelmeztetett, amely szerinte a nemzetállamok felsőoktatási hatásköreit fenyegeti. Hankó Balázs kritikusan szólt az Európai Bizottság által kezdeményezett úgynevezett európai diploma bevezetéséről, amely szerinte a felsőoktatás nemzeti hatáskörének csorbítására irányul. Az államtitkár szerint ez a javaslat a versenyképesség javítása helyett inkább a nemzeti egyetemek háttérbe szorítását eredményezheti, és aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Brüsszel fogja meghatározni az európai diploma tartalmát.

Hankó Balázs hangsúlyozta, hogy az uniós elnökség alatt Magyarország feladata lesz a hazai modell terjesztése és az egyetemek nemzetközi együttműködésének támogatása, nem pedig Brüsszel irányítása alá helyezése. Az államtitkár célja, hogy a szürreálisnak nevezett európai diploma-javaslatot egy valós versenyképességen alapuló modellre alakítsák át. Emellett kiemelte, hogy Európa versenyképességét a magyar modellre kellene alapozni, amely megújította a szakképzést.