Az EU nem tervez kötelező sorkatonaságot

A kötelező európai sorkatonaság bevezetésének ötlete ellenére, az Európai Unió nem rendelkezik azzal a jogkörrel, hogy ilyen intézkedést hozzon, és a témában felmerült állításokat több forrás is cáfolta.

A magyar kormányzati politikusok, köztük Gulyás Gergely és Szijjártó Péter, elutasították a kötelező uniós sorkatonaság lehetőségét. Szijjártó szerint az EU be akarná sorozni az európai fiatalokat, köztük a magyarokat a háborúba, de a kormány ezt nem támogatja. A miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely is hivatkozott Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetőjének állítólagos nyilatkozatára, miszerint kötelező sorkatonaságot vezetne be.

A Lakmusz cikkében azonban kiderül, hogy a Magyar Nemzet félreértelmezte Weber szavait, aki valójában nem támogatja az egész EU-ra kiterjedő kötelező katonai szolgálatot. A Magyar Nemzet cikkében említett állításokat a Lakmusz cáfolta, rámutatva, hogy a német politikus csak Németországban gondolkodik a sorozás visszavezetésén.

Németországban a kötelező sorkatonaság visszahozását többen is megfontolnák, de például Olaf Scholz kancellár nem állítaná teljesen vissza, míg Boris Pistorius védelmi miniszter szerint valamilyen sorkatonai szolgálatra van szükség, de a tervek önkéntességen alapulnának. A CDU is fokozatosan hozná vissza a sorkatonaságot, de ez sem jelenti az egész EU-ra való kiterjesztését.

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell kijelentette, hogy az EU messze van attól, hogy ilyen hatáskörrel rendelkezzen, és a kötelező sorkatonaságról a tagállamok döntenek. Az EU-nak nincs joga kötelező sorkatonaságot bevezetni, és a biztonság- és védelempolitika túlnyomórészt nemzeti hatáskör.

Borrell továbbá hangsúlyozta, hogy a kötelező sorkatonaság bevezetése nemzeti döntés, és az EU ebben a kérdésben nem tervez semmilyen lépést. Az Európai Bizottság sem gondolkozik a kötelező sorozás bevezetésén, és a felvetésnek nincsen valóságalapja. A külügyminiszterek tanácskozásán sem volt téma az EU háborús részvétele, hanem praktikus kérdéseket tárgyaltak Ukrajna megsegítéséről és pénzügyi támogatásáról.

Szijjártó Péter kijelentéseit követően a külügyi tárcát is megkérdeztük a témában, válaszukat várjuk, és amint megérkezik, frissítjük a cikkünket.