A turizmus áprilisi visszaesése

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken csökkent a vendégek és a vendégéjszakák száma, amit részben az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei elmaradása okozott.

2024 áprilisában a vendégek száma összességében 1,3, a vendégéjszakáké pedig 4,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. A csökkenés oka részben az, hogy a nagypéntektől húsvét hétfőig tartó időszakból három nap márciusra esett, és május 1-jéhez sem kapcsolódott hosszú hétvége, ellentétben az előző évvel. A kereskedelmi szálláshelyeken 5,5 százalékkal, míg a magán- és egyéb szálláshelyeken 2,7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek száma 5,5, a vendégéjszakáké 8,9 százalékkal csökkent, míg a külföldi vendégek száma 3,2 százalékkal nőtt, de a vendégéjszakáké 0,9 százalékkal csökkent.

A belföldi vendégek 598 ezer vendégéjszakát töltöttek el, ebből 434 ezer a kereskedelmi szálláshelyeken volt, ahol a vendégéjszakák 76 százalékát szállodákban töltötték el. A Bük–Sárvár turisztikai térségben 14 százalékkal nőtt, míg Tokaj és Nyíregyháza térségében 22 százalékkal csökkent a belföldi vendégéjszakák száma. Budapesten 8,2 százalékkal több, a Balatonnál viszont 8,9 százalékkal kevesebb belföldi vendégéjszakát regisztráltak.

A külföldi vendégek 609 ezer vendégéjszakát töltöttek el, ebből 433 ezer a kereskedelmi szálláshelyeken volt, ahol a vendégéjszakák 82 százalékát szállodákban töltötték el. Debrecen és térségében 26 százalékkal több, míg Gyula és térségében 51 százalékkal kevesebb külföldi vendégéjszakát regisztráltak. Budapesten 4,2 százalékkal több, a Balatonnál 6,7 százalékkal kevesebb külföldi vendégéjszakát regisztráltak.

Összesen 22 532 turisztikai szálláshely fogadott vendégeket, ebből 2 409 kereskedelmi, illetve 20 123 magán- és egyéb szálláshely volt. A kereskedelmi szálláshelyek közül 940 szálloda és 1024 panzió volt nyitva április egy részében vagy egészében. A turisztikai szálláshelyek összes bruttó árbevétele 69,2 milliárd forint volt, ami 3,6 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál. A Széchenyi Pihenőkártyával 5,6 százalékkal kevesebbet, közel 3,0 milliárd forintot költöttek.

2024 január–áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 7,7 százalékkal több, összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 4,8, a külföldiek 10 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában. A Magyar Turisztikai Ügynökség rekordévet jósol idén a hazai turizmusnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az adatokra reagálva az MTI-ben kiadott közleményében azt írta, hogy a csökkenést a kevesebb szabadnap okozta.