Gigakihívás előtt a magyar úszósport

A Magyar Úszó Szövetség évi rendes közgyűlésén Wladár Sándor elnök kiemelte az Úszó Nemzet Program sikereit és a korosztályos világversenyeken elért eredményeket, ugyanakkor hangsúlyozta a sportág előtt álló kihívásokat, mint például a fiatalok megtartása és a modern sportokkal szembeni verseny.

A közgyűlésen elfogadott beszámolókban Wladár Sándor az úszásoktatásban részt vevő 36 ezer gyermekre és a korosztályos világversenyeken elért sikerekre fókuszált. Az elnök szerint a magyar úszósportot a Covid-lezárások után ismét veszélybe sodorta az energiaár-válság, amelyből a kormányzat segítségével sikerült kilábalni.

Wladár elmondása szerint a Sportállamtitkársággal közösen elérték, hogy az uszodák jelentős része nyitva maradhasson, ami a kormányzati támogatásnak köszönhető. A 2023-as eredményeket értékelve elismerte, hogy bár a fukuokai világbajnokság nem volt minden idők legsikeresebbje, a magasra tett mércét a kiváló edzők és versenyzők munkájának köszönhetően sikerült elérni.

A MÚSZ elnöke kiemelte az Úszó Nemzet Program és annak Híd névre keresztelt betétprogramjának jelentőségét, amelyben a legtehetségesebb gyerekek plusz edzéseken vehetnek részt, és a Világkupán is bemutatkozhattak. Büszkeséggel tölti el, hogy Egerszegi Krisztina a program nagykövete, amely garanciát jelent a jó irányra.

Wladár Sándor szerint az úszósport jövőjét a változó világ és az olimpizmus show-elemek felé való elmozdulása jelenti, amelyekkel szemben az úszás monotonitása és a kitartást igénylő jellege áll. Az edzőknek kulcsszerep jut ebben a helyzetben, akiknek a családjuktól távol, edzőtáborokban és versenyeken kell a maximumot nyújtaniuk.

Wladár Sándor beszámolóját azzal zárta, hogy az úszósportban a kitartás és az alázat vezethet a sikerhez, és ha valaki képes minden nap megtenni azt, amit utál, a másik oldalon diadal és világhírnév vár.