A magyar férfi kézilabda-válogatott csoportellenfelei a világbajnokságon

A magyar férfi kézilabda-válogatott a holland, észak-macedón és guineai csapatokkal került egy csoportba a jövő évi kézilabda-világbajnokságon, melynek házigazdái Horvátország, Dánia és Norvégia lesznek.

A nemzetközi szövetség (IHF) döntése alapján a magyar csapat a D csoportban, Varasdon (Varazdin) fog játszani a 2024-es világbajnokságon. A szerda esti zágrábi sorsoláson Chema Rodríguez szövetségi kapitány együttesét az első kalapból húzták ki, és így a hollandokat a második, az észak-macedónokat a harmadik, míg a guineaiakat a negyedik kalapból kapták ellenfélül.

Chema Rodríguez pozitívan értékelte a sorsolást, kiemelve, hogy szerencsésebbek voltak, mint korábban, és bár erősebb csoportok is vannak, a céljuk továbbra is a saját csoportjuk megnyerése és a lehető legtöbb pont megszerzése. Külön kiemelte, hogy a hollandokkal a 2022-es Európa-bajnokságon elszenvedett vereség óta nem találkoztak, és most itt az ideje, hogy megmutassák tudásukat.

A világbajnokság 2024. január 14. és február 2. között kerül megrendezésre, és ez lesz a 29. alkalom, hogy férfi kézilabda-világbajnokságot tartanak, a magyar csapat pedig a 23. alkalommal vesz részt rajta. A magyar válogatott eddigi legjobb eredménye az 1986-os ezüstérem, legutóbbi szereplésükön, 2023 januárjában a nyolcadik helyen végeztek.

A csoportkörből az első három helyezett jut tovább a négy középdöntő-csoportba, onnan pedig az első kettő kerül a negyeddöntőbe. Amennyiben a magyar csapat továbbjut, úgy a középdöntőben a C csoport három továbbjutójával, vagyis Franciaországgal, Ausztriával, Katarral és Kuvaittal kell majd megmérkőzniük.

A világbajnokság csoportbeosztása a következőképpen alakult:

  • A csoport (Herning): Németország, Csehország, Lengyelország, Svájc
  • B csoport (Herning): Dánia, Olaszország, Algéria, Tunézia
  • C csoport (Porec): Franciaország, Ausztria, Katar, Kuvait
  • D csoport (Varasd): MAGYARORSZÁG, Hollandia, Észak-Macedónia, Guinea
  • E csoport (Oslo): Norvégia, Portugália, Brazília, Egyesült Államok
  • F csoport (Oslo): Svédország, Spanyolország, Japán, Chile
  • G csoport (Zágráb): Szlovénia, Izland, Kuba, Zöld-foki Köztársaság
  • H csoport (Zágráb): Egyiptom, Horvátország, Argentína, Bahrein.