A magyar bankrendszer jövedelmezőségének várható csökkenése

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi Pénzügyi Stabilitási Jelentése szerint a hazai bankrendszer stabil marad, de a jövedelmezőség visszaesésére lehet számítani az idei évben. A jelentés kiemeli, hogy a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, likviditása és tőkehelyzete megfelelő, azonban több kockázati tényező is befolyásolhatja a profitabilitást a közeljövőben.

A 2023-as kiemelkedő jövedelmezőség hátterében a magas kamatkörnyezet és egyedi tételek állnak, mint például az orosz és az ukrán kitettségek értékvesztéseinek visszaírása, a babaváró és a CSOK-hitelek átértékelődése, valamint a leányvállalatoktól kapott osztalékbevételek növekedése. Azonban ezek a tényezők előretekintve lefelé mutató kockázatokat jelentenek.

A MNB szerint a bankrendszer profitja már 2024-ben csökkenhet, amit a monetáris kondíciók normalizálódása, a hitelkockázatok növekedése és a kamatokat érintő kormányzati intézkedések is befolyásolhatnak. A hitelkockázatok növekedését több portfólió szegmensében is valószínűsíthetőnek tartják, és a háztartási jelzáloghitel-kamatstop jövőjét bizonytalanság övezi.

A bankrendszer likviditása tovább emelkedett, az operatív likviditási tartalék a betétállomány 72 százalékának felelt meg 2024 februárjában. A hitel/betét mutató év végére 75 százalék alá mérséklődött, amihez a háztartási betétállomány bővülése is hozzájárult.

A jegybank négy meghatározó kockázatot jelölt meg, amelyek csökkenthetik a jövedelmezőséget: globális geopolitikai feszültségek, családtámogatások gyermekvállalási feltételeinek nem teljesülése, hitelkamatokat érintő kormányzati intézkedések, valamint a kereskedelmiingatlanpiac kockázatai. Különös figyelmet érdemelnek a magyar kereskedelmiingatlan-hitelezéssel kapcsolatos kockázatok, és a szektor kereskedelmiingatlan-piaci kitettsége a 2008-as időszakhoz képest alacsony, ami mérsékli a kockázatokat.

A vállalati NPL-ráta 3,8 százalékon, historikusan alacsony szinten stagnált, míg a háztartási szektorban a nemteljesítő hitelek aránya 2,4 százalékra csökkent. A bankrendszer tőkehelyzete megfelelő, a szabad tőke szintje az idén hatályos pufferkövetelményeket figyelembe véve is kielégítő. A stresszteszt eredményei szerint a hazai hitelintézeti szektor egy súlyos sokk bekövetkezése esetén is teljesítené a likviditási- és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói követelményeket.