A kormány versenyképességi pályára állítaná a gyógyszeripart

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége és a kormány, amelynek célja a gyógyszeripar és a magyar gazdaság versenyképességének növelése.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) és a kormány közötti együttműködési megállapodás több területre terjed ki, többek között a gyógyszeripar jövőbeli stratégiájának meghatározására, a magyar gyógyszergyártás versenyképességének erősítésére, valamint a közép- és hosszú távú egészségipari politikai elvek meghatározására. Emellett a szektor termelékenységének javítására, a foglalkoztatáspolitika gyógyszeripari vetületeire, a gyógyszer-kereskedelem fejlesztési lehetőségeinek értékelésére, és a gyógyszerellátást érintő jogszabályok kidolgozására is kiterjed a megállapodás.

A MAGYOSZ 25 tagot számlál, ebből 17 hazai gyártó, és ezek a vállalatok kulcsfontosságúak a hazai versenyképesség szempontjából. Greskovits Dávid Lajos, a MAGYOSZ elnöke a kormányzati támogatások jelentőségét emelte ki, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy hozzáadott érték eléréséhez nemcsak a beruházások, hanem a szellemi termékek iránti figyelem is fontos.

A gyógyszeripar a fejlesztésekre fordított hazai források 20 százalékát kapja. Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter szerint ezek a beruházások növelik a magyar GDP-t és hosszú távon meghatározóak lehetnek az ország gazdasága számára. A miniszter a gyógyszerinfláció kapcsán megjegyezte, hogy az energiaárak emelkedése okozta a költségnövekedést, ugyanakkor kiemelte, hogy a korábbi extraprofit eltűnt a szektorból.