A Rába vállalat a piaci kihívások ellenére is növeli nyereségét

A Rába vállalat jelentős piaci kihívásokkal nézett szembe az év első hónapjaiban, amelyek a mezőgazdasági piacokon és a közúti fuvarozási eszközök iránti kereslet csökkenésében mutatkoztak meg. A vállalat szigorú költségkontrollal és hatékonyságjavító intézkedésekkel válaszolt a helyzetre, aminek köszönhetően sikerült növelnie üzemi és EBITDA-szintű nyereségét.

A Rába csoport első negyedéves gyorsjelentése szerint a haszongépjárművek piacán a korábbi növekedési trendek 2023 második félévétől kezdődően csökkenésbe fordultak, és az év hátralévő részében is további keresletcsökkenés várható. A Futómű és Hajtómű üzletágak különösen érzékenyen érintettek, ahol jelentős forgalomcsökkenést tapasztaltak a releváns földrajzi szegmensekben.

A gyártási költségek jelentős csökkenés nélkül maradtak, az acél és energia beszerzési árszintek stagnáltak, és a bérszínvonal továbbra is növekedett. A csoport árbevétele 17 milliárd forint volt, ami 16,3 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, amit elsősorban a Futómű és Hajtómű üzletágak forgalmának visszaesése okozott.

A vállalat azonban nem tétlenkedett, a szigorú költségkontroll és a hatékonyságnövelő menedzsment-intézkedések eredményeként a csoportszintű realizált üzemi eredmény 9,7 százalékos növekedéssel 558 millió forintot ért el. A Futómű üzletág minimális elmaradással, de nyereséges maradt, míg a Hajtómű üzletág drasztikus árbevétel csökkenése miatt veszteséges lett. A Rába Járműalkatrész Kft. és a Rába Jármű Kft. viszont növekvő üzemi eredményt értek el.

A készpénztermelés hatékonysága és tömege is meghaladta az egy évvel korábbi szintet, 1,2 milliárd forintos EBITDA szintű nyereséget értek el, ami 1,2 százalékpontos hatékonyságjavulást jelent. A pénzügyi eredmény soron azonban veszteség jelent meg, amely főként a hitelátértékelésből származó nem realizált tételből adódott, ami 567 millió forint veszteséget eredményezett az első negyedévben.

A Rába Modernizációs Program keretében a vállalat jelentős technológiafejlesztő beruházásokat és reorganizációs tevékenységeket hajtott végre, amelyek már 2024-ben is látható eredményeket hoztak. A digitalizáció terén előrehaladást értek el, a győri telephelyen új optikai gerinchálózatot építettek ki, és egy új, modern felhőalapú vállalatirányítási rendszerre álltak át. A fenntarthatóság jegyében napelemparkok építését fejezték be, és a Gidrán Páncélozott Járművek Kft. sikeresen pozícionálja magát a hadiipari piacon.

Hetzmann Béla, a Rába elnök-vezérigazgatója szerint a vállalatcsoport folyamatosan alkalmazkodik a változó piaci körülményekhez és gazdasági kihívásokhoz, és a Rába Modernizációs Program keretében végrehajtott stratégiai beruházások hozzájárulnak a hosszútávú stabil működéshez.

A Rába árfolyama az év eleje óta 8,2 százalékkal csökkent, ami jelentős alulteljesítést jelent a BUX indexhez képest, amely 13 százalékkal nőtt.