A Mol vonzáskörzetébe kerül a legnagyobb magyar flottakezelő

Az olaj- és gázipari részvénytársaság, a Mol leányvállalata, a Lead Ventures alapkezelő 50 százalékos részesedést szerezhet a Mercarius Flottakezelő Kft-ben és annak Mercarius Mercar nevű leány cégében.

A Lead Ventures, amely állami bankok és a Mol forrásait kezeli, jelentős részesedést szerezhet Magyarország egyik vezető flottakezelő vállalatában. A két alap, az Enter Tomorrow és a Voyager One részalappal együttműködve, összesen 50 százalékos tulajdonrészt vásárolhat a cégben, a GVH információi alapján.

A Mercarius Flottakezelő Kft. piacvezető pozícióját jelentős, 17,7 milliárd forintos forgalom és 2,9 milliárd forintos nyereség biztosította az előző üzleti évben. A vállalat ügyfelei között olyan neves intézményeket találunk, mint a Colas, a BKV, a Magyar Közút, az MVM és a MÁV-Volán Csoport.

A Mercarius Mercar, a flottakezelő gépkocsi-kereskedelemmel foglalkozó leányvállalata, 1,26 milliárd forintos forgalommal és 208 millió forintos nyereséggel zárta az első üzleti évét.

A Lead Ventures a Mol, az MFB és az Eximbank által biztosított forrásokból indult 2018-ban. A befektetési szolgáltató, amely korábban érettebb technológiai vállalkozásokba fektetett, 2021-ben indította el a Voyager alapját.

A cégcsoportot továbbra is vezető nagytulajdonos, Koleszár Róbert mellett, a Lead alapjai kivásárolják Szűcs László kistulajdonost és az Apelso Trust Bizalmi Vagyonkezelőt is, így ők ketten osztoznak majd az 50 százalékos tulajdonrészen.

A Lead Ventures képviselői szerint céljuk, hogy a magyar és a regionális piacokon nagyobb volumenű, 1-10 millió euró közötti befektetéseket hajtsanak végre, jelentős növekedési potenciállal rendelkező vállalatokba, iparági fókusz nélkül.