Vitézy Dávid legyőzheti Karácsony Gergelyt a főpolgármester-választáson

A Medián legújabb felmérése szerint, ha Karácsony Gergely nem indulna a főpolgármester-választáson, Vitézy Dávid a budapestiek 46 százalékának támogatásával győzhetne. A kutatás az LMP-Magyarország Zöld Pártja megbízásából készült 2024. május 23-a és 25-e között.

A Medián közösségi oldalán közzétett információk alapján a felmérés egy ezer fős mintán alapult, és a válaszadók 46 százaléka Vitézy Dávidra, 24 százaléka Szentkirályi Alexandrára szavazna, ha Karácsony Gergely nem indulna. A fővárosiak 30 százaléka nem tudott választ adni a kérdésre.

Sajtóhírek szerint a legnagyobb valószínűség szerint Szentkirályi Alexandra léphet vissza, de ő ezt hírlapi kacsaként utasította el. Ha senki nem lép vissza, Karácsony Gergely fölényesen vezet, míg Szentkirályi Alexandra a második helyen áll a főpolgármesteri versenyben. A Medián május 17-e és 22-e közötti felmérése szerint a válaszadók 4 százaléka voksolna a Mi Hazánk jelöltjére, Grundtner Andrásra.

A budapestiek június 9-én négy különböző szavazatot is leadhatnak, de a megkérdezettek 68 százaléka csak az EP- és a két polgármesteri voksolásról volt tájékozott.

A fővárosi közgyűlés összetétele megosztottnak ígérkezik, a felmérés szerint a Fidesz–KDNP listája 31 százalékkal vezet, míg a többi párt listái alacsonyabb támogatottságot élveznek. A Párbeszéd–Zöldek–MSZP–DK-listára 23, a Tisza Pártjának listájára 16, az MKKP-listájára 12, az LMP–Vitézy-listájára 7, a Momentum-listájára pedig 6 százalék voksolna. A Mi Hazánk listája a bejutási küszöb alatt maradna 4 százalékos eredménnyel.

A közelgő önkormányzati választásokon a főpolgármesteri címért folyó küzdelem az egyik legkeményebb csata lesz. Az Index olvasóinak a jelöltek bemutatták, miért tartják magukat a legalkalmasabbnak Budapest vezetésére, és milyen terveik vannak a főváros jövőjére vonatkozóan. Szentkirályi Alexandra, Grundtner András, Vitézy Dávid és Karácsony Gergely is megosztotta elképzeléseit a lap olvasóival.

Vitézy Dávid, aki a főpolgármesteri posztért is versenyben van, "Gyalogoshidat Budapestenek!" címmel tartott sajtótájékoztatót, ahol többek között a Margitszigetet a budai és a pesti oldallal összekötő gyalogos- és kerékpáros híd terveit ismertette. Vitézy szerint a budapesti fejlesztések nem dőlhetnek el pártpolitikai alapon, és helytelen, ha minden felvetést egyből agresszív módon és pártpolitikai logikán kezel a városvezetés. A főpolgármester-jelölt szerint a következő Fővárosi Közgyűlésben létrejöhet egy olyan új többség, amely azokból a szereplőkből áll össze, akik új erőt képviselnek, nem a DK és a körülötte csoportosuló pártok és nem a Fidesz. Vitézy Dávid 101 pontos programjában több helyszínt is javasolt a gyalogos-kerékpáros hidak építésére, mint például a Hajógyári-sziget, Soroksár és Csepel, valamint a Margitsziget megközelítése.

Karácsony Gergely a HVG élő vitaműsorában, a Címlapsztoriban válaszolt a közönség kérdéseire, ahol többek között arról beszélt, hogy ellenfelei, mint például Vitézy Dávid, a szakmaisággal kampányolnak, és arra ígérnek, hogy kimenekítik a fővárost az ellenzék és a kormány politikai háborújából. A jelenlegi főpolgármester személyes stílusa, hogy nem vagy alig válaszol az ízléstelen vádakra, úgy tűnik, bevált, hiszen még a két fő riválisára leadott szavazatokkal együtt sem biztos, hogy le lehetne győzni. A vitaműsorban Karácsony arról is beszélt, hogy a városvezetés nehéz helyzetben van, harcolnia kellett a kormánnyal és saját szövetségeseivel is, és arra a kérdésre is válaszolt, hogy miért nem hallhattak többet a programjáról. Az eseményen résztvevők megismerhették a HVG friss lapszámát és a heti címlapválasztás variációit is.