Új kerékpárhidak a Margitszigetre?

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerint új gyalogos és kerékpáros hidak építésével javítható lenne a Margitsziget megközelíthetősége.

A Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület-LMP – Magyarország Zöld Pártja főpolgármester-jelöltje, Vitézy Dávid új kerékpárhidak építését javasolta a Margitszigetre. A tervezett két híd a Duna két partját kötné össze az Árpád híd és a Margit híd közötti szakaszon, ezzel pótolva egy városszerkezeti hiányt.

A budai hídfő a Szépvölgyi úti HÉV-megállónál, a Kolosy tér vonalában helyezkedne el, és a híd a Palatinus strand felé vezetne. A másik híd a margitszigeti Rózsakert vonalától a pesti oldalon a Dráva utca felé terelné a forgalmat.

Vitézy szerint a beruházás révén a Hősök tere és a Margitsziget közötti, valamint a budai oldal felé vezető kerékpáros és gyalogos összeköttetés is megvalósulhatna. Ezáltal jelentős tehermentesítés érhető el a Margit híd jelenleg túlterhelt járdáján és kerékpársávján.

A főpolgármester-jelölt kiemelte, hogy a hídpár megépítése nem csak reális, hanem költséghatékony is lehetne, és új közlekedési kapcsolatokat nyitna meg. A tervezett beruházást európai uniós források felhasználásával, klímaneutrális és környezettudatos módon kívánja megvalósítani.

A költségek kapcsán Vitézy Dávid Varsóban nemrég átadott, hasonló méretű híd példáját hozta fel, amely körülbelül 11 milliárd forintból valósult meg. A budapesti hídprojekt esetében a Margitsziget és a két part közötti távolság mindkét irányban 230 méter, így a költségek is hasonló nagyságrendűek lehetnek.

Továbbá a politikus beszámolt arról is, hogy további helyszíneken is terveznek gyalogos és kerékpáros hidakat: Soroksár és Csepel, a Hajógyári-sziget és az Árpád híd, valamint az óbudai gázgyár és a Hajógyári-sziget között.