1,7 milliárdos számlagyár ellen emeltek vádat

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei ügyészség 63 személy ellen vádat emelt egy szolnoki számlagyár ügyében, amely 1,7 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozott. Ocsovai Ágnes, a főügyészség szóvivője szerint a 2018 és 2021 között működő bűnszervezetet egy szolnoki férfi vezette, és a cégvezetőkből, könyvelőkből, valamint egyéb ügyintézőkből állt.

A szervezet fiktív költségszámlákat biztosított gazdálkodóknak és otthonfelújítási támogatást igénybe vevő magánszemélyeknek, a bruttó számlaérték 8-10%-a ellenében. Ezzel a vállalkozások jogosulatlanul csökkentették adófizetési kötelezettségüket, míg a magánszemélyek a hamis bizonylatokat felhasználva igényelték az otthonfelújítási támogatásokat.

A számlagyár célja az volt, hogy a megrendelők felé kibocsátott fiktív számlákkal a cégek jogkövető magatartás látszatát keltsék, és így minimalizálják adóbevallásukban az áfafizetési kötelezettséget. A láncolatban részt vevő társaságok egymásnak állítottak ki fiktív alvállalkozói számlákat és teljesítés-igazolásokat, amit pénzintézeti átutalásokkal lepleztek.

Az önálló irodát működtető, több mint 50 gazdasági társaságot magába foglaló számlagyár segítségével a megrendelő vállalkozások és magánszemélyek összesen körülbelül 1,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek. A vádlottak között megtalálhatók a bűnszervezet irányítói, tagjai, a fiktív gazdasági társaságokat alapító strómanok és a számlabefogadók. Az ügyészség kilenc vádlottal kötött egyezséget a vádemelés előtt. Az ügyben a Szolnoki Törvényszék fog dönteni.