Trabant elleni rongálás és súlyos bűncselekmények Tatabányán

Egy férfi ellen vádat emeltek, miután részegen megrongált egy Trabantot, és az út közepére tolta – a tettét videó is rögzítette.

A Tatabányai Járási Ügyészség vádat emelt Sz. Zsolt ellen, aki két évvel ezelőtt, 2022. december 30-án egy tatabányai parkolóban megrongált egy autót, majd az úttest közepére tolta. A vádlott a videón látható módon a Trabant motorháztetejét meghajlította, a motortérből kitépte a kábeleket, megpróbálta leszedni a bal első ajtót, annak külső részét betörte, és az utastérben is több alkatrészt letört.

A rongálás következtében a sértettnek 293.500 forintos kár keletkezett. A férfi a járműből a forgalmi engedélyt és a tulajdonos személyes tárgyait is kidobta, amelyek egy tócsában elázva olvashatatlanná váltak.

Az ügyészség a férfi ellen közlekedés biztonsága elleni bűntett, rongálás és közokirattal visszaélés miatt emelt vádat. A vádiratban börtönbüntetés kiszabását és a közügyektől való eltiltást javasolták. A Tatabányai Járásbíróság végül egy év három hónap letöltendő börtönbüntetésre és két év közügyektől eltiltásra ítélte a férfit, aki rendszeresen bántalmazta és fenyegette élettársát. A vádlottal szemben folytatólagosan elkövetett zaklatás bűntette, folytatólagosan elkövetett testi sértés bűntettének kísérlete, valamint személyi szabadság megsértésének bűntette miatt emeltek vádat, majd hirdettek ítéletet.

A sértett és a vádlott egy tatabányai családi házban éltek, viszonyuk 2021 áprilisától romlott meg. A vádlottnak dühkitörései voltak, megalázta párját, furcsa lett a viselkedése. Azért is fenyegette élettársát, mert nem akart az ő tanítása mellett küzdősportot tanulni. Miután a házba befogadta munkatársát, már féltékenysége miatt is megöléssel fenyegette a nőt. Hamar bántalmazni is kezdte harcművészeti eszközzel, illetve meg is rugdosta őt.

A közlemény szerint egy alkalommal a sértett el akart menni otthonról, a vádlott „egy fanyélre zsinórral erősített fagolyóval” homlokon ütötte, kirúgta a lábát, a sértett emiatt elvesztette az eszméletét. A vádlott ennek ellenére tovább ütlegelte, majd a hajánál fogva berángatta a ház teraszára, egy székre ültette, egy síbottal a hátára ütött, végül felrúgta a székkel együtt.

A bántalmazásnak nem lett vége, a sértettet többször bezárta, nem engedte el munkába, 2021. május 13-án a konyhaasztal lábához bilincselte bő negyed órára. A magához költöztetett férfit is odabilincselte egyszer, ő addig nem szabadulhatott, amíg a „légyfogó játék” célját el nem érte, azaz el nem kapott egy legyet.

Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyészség tudomásul vette a döntést, míg a vádlott és védője három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.