Gazdasági várakozások stagnálása Magyarországon

Május hónapban sem a vállalkozások, sem a lakosság gazdasági kilátásai nem mutattak jelentős változást az előző hónaphoz képest, a GKI konjunktúrafelmérésének eredményei szerint.

A GKI konjunktúraindexe, amely a vállalati és lakossági várakozásokat összesítő mutató, májusban csupán minimálisan, körülbelül egy ponttal csökkent áprilishoz képest. A vállalkozások és a háztartások hangulata hibahatáron belül romlott, ami a teljes konjunktúraindex enyhe csökkenését eredményezte. A vállalatok foglalkoztatási szándékai enyhén javultak, míg az áremelési tervek érezhetően mérséklődtek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága valamelyest romlott az előző hónaphoz képest.

Az üzleti bizalmi index, amely a vállalkozói szektor kilátásait összegzi, tavaly július óta egy szűk sávban ingadozik, és májusban sem tört ki ebből az intervallumból, mindössze egy ponttal csökkent az előző hónaphoz képest.

Az építőipari cégek körében 3 pontos emelkedéssel markánsan kedvező változás következett be, míg a kereskedelemben nem történt változás. Az iparban és az üzleti szolgáltatások terén a várakozások kissé romlottak, 1-2 pontos eséssel.

Az iparban a saját termelésű készletek megítélése javult, de a rendelésállomány és a következő három hónapra várható termelési kilátások értékelése romlott. Az építőiparban a rendelésállomány és a foglalkoztatási várakozások javultak. A kereskedelemben az üzletmenettel való elégedettség csökkent, a készlet-szint megítélése nem változott, a következő három hónapban várható megrendelések értékelése viszont kedvezőbb lett. A szolgáltató ágazatban az üzletmenet megítélése romlott, a forgalmi várakozások és a foglalkoztatási tervek pedig alig változtak.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága májusban csak nagyon enyhén javult, a létszám bővítését és csökkentését tervezők aránya nagyjából megegyezik. A szolgáltató cégek körében a derűlátók alkotnak többséget. Az üzleti szféra áremelési tervei hat havi mélypontjukra estek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága enyhén romlott.

A fogyasztói bizalmi index, a januári-februári jelentős kilengés után, májusban is csak hibahatáron belül változott. A lakosság a következő 12 hónapra vonatkozóan saját pénzügyi helyzetét és az ország gazdasági helyzetét enyhén javulónak ítélte, míg az elmúlt 12 hónapban tapasztalt saját pénzügyi helyzetét változatlannak értékelte. A nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénz megítélése kissé romlott, az inflációs várakozás emelkedett, és a munkanélküliségtől való félelem is erősödött.