Az otthonfelújítási támogatás korlátai és a közösségi összefogás lehetőségei

Az állami otthonfelújítási támogatás mérete jelentősen elmarad az igényektől, így számos háztartás nem részesülhet belőle. A közösségi összefogás és energia kezdeményezések azonban alternatív megoldást kínálhatnak a felújítások finanszírozására.

Az állami támogatási program várhatóan 20-30 ezer háztartást ér el, miközben Magyarországon évente 100-130 ezer ingatlan felújítására lenne szükség. Ez azt jelenti, hogy sokan nem jutnak majd hozzá a támogatáshoz. A mélyfelújítások, mint a fűtéskorszerűsítés, nyílászárócsere és szigetelés, elengedhetetlenek az energetikai hatékonyság javításához, de a költségek magasak: egy átlagos családi ház esetében akár 11-12 millió forintot is elérhetnek. Ezeket az összegeket kevés háztartás képes önállóan előteremteni.

A rendelkezésre álló állami és uniós források korlátozottsága miatt a lakossági, közösségi energia kezdeményezések jelentősége kiemelkedő. Az energiaszövetkezetek például segíthetnek az energiatakarékosság előmozdításában és a felújítások megvalósításában. A közösségi finanszírozás lehetőséget ad arra, hogy a szomszédság tagjai saját megtakarításaikból létrehozzanak egy közös alapot, amelyből kedvezményes hitelekkel finanszírozhatják az energiahatékonysági beruházásaikat.

Magyarországon ezek a kezdeményezések még nem túl elterjedtek, de már vannak példák, mint az Energiahatékony Wekerle, amely a Wekerletelep rossz hatékonyságú épületeinek felújítását célozza meg.