Norinco International: Új naperőmű épül Bosznia-Hercegovinában

A Norinco International bejelentette, hogy magyarországi leányvállalatán keresztül tervezik egy bosznia-hercegovinai cég 80%-ának megvásárlását, és egy 125 MW-os naperőmű parkot építenek majd fel a Komanje-hegységben, összesen 110 millió eurós beruházással.

A tervek szerint a Norinco magyarországi leányvállalata 13 millió eurós saját tőkével veszi meg az Aurora Solar D.o.o. 80%-át, és a befektetés révén valósul meg a naperőmű park létrehozása. A projekt összköltsége közel 110 millió euróra rúg, amely mintegy 42 milliárd forintnak felel meg. A befektetői tájékoztatót a shenzeni értéktőzsdén tették közzé, amelyet a Portfolio szúrt ki.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a végső üzleti megállapodás még nem jött létre a kínai és a bosznia-hercegovinai cég között, a tárgyalások még folyamatban vannak. Emellett a kínai hatóságok jóváhagyására is szükség van a tervezett tőkekifektetéshez. A Norinco International döntése, hogy a magyarországi leányvállalatán keresztül hajtja végre a jelentős tőkebefektetést, különösen figyelemre méltó.

A Nitrogénművek vezetése, miután két hitelminősítő is döntést hozott a cég hosszú lejáratú adósságbesorolásáról, hangsúlyozta, hogy "vonzó szintű finanszírozási likviditással" rendelkezik a kötvényén keresztül. A Fitch Ratings érvényben tartotta az addigi CCC besorolást, míg a Standard and Poor’s egy fokozattal CCC-re rontotta a besorolást negatív kilátás mellett. A Nitrogénművek vezetése szerint számos lehetőségen és struktúrán dolgoznak a sikeres refinanszírozási stratégia biztosítása érdekében, és a következő hónapokban várható iparági fellendülés és az adókérdés tisztázása után célozzák meg a refinanszírozást. Emellett a cégvezetés nagy esélyt lát arra, hogy sikert érnek el az európai bíróságon a magyarországi széndioxid kvótaadóval szembeni perben.