Antifaügy: Jogerősen 1 év 10 hónap börtönt kapott a másodrendű vádlott

Jogerősen egy év tíz hónap börtönre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla az antifaügy másodrendű vádlottját, aki az edzéseket vezette, de nem vett részt közvetlenül a bántalmazásokban.

A Fővárosi Ítélőtábla kedden hozott ítéletet az antifaügy másodrendű vádlottjának ügyében, aki a támadásokat gyakorló edzéseket vezette, de a budapesti bántalmazásokban nem vett részt, csak jelen volt. A német állampolgárságú vádlott korábban beismerő vallomást tett, és lemondott a tárgyalásról, ezért az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék január 29-én három év fegyházra és öt éves Magyarországról történő kiutasításra ítélte bűnszervezetben részvétel miatt.

A szervezet, amely 2017-től Lipcsében jött létre, szélsőbaloldali ideológiát vallott, és célul tűzte ki a szélsőjobboldali eszméket hirdetők elleni erőszakos támadásokat. A csoport tagjai, köztük a másodrendű vádlott, Németországban is hasonló támadások miatt kerültek büntetőeljárás alá.

A vádlottak Budapesten is elkövettek több támadást, amelyek során súlyos sérüléseket okoztak. A Nyugati pályaudvarnál egy szélsőjobboldalinak nézett utast arcon fújtak paprikaspray-vel, a Kálvin téren pedig három „szélsőjobboldali szimpatizánsnak vélt” embert vertek meg viperával, akik közül ketten nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedtek, sőt az életveszélyes sérülés reális lehetősége is fennállt esetükben. A XI. kerületben egy másik személyt, akit szintén ruházata alapján gondoltak szélsőségesnek, viperával vertek meg, többszörös bordatörést és zúzódásos sérüléseket szenvedett. Este pedig két német állampolgárt vertek meg bottal és gumikalapáccsal, majd lefújták őket paprikaspray-vel, ők 5-6 nap alatt gyógyuló sebeket szereztek. Egy másik helyszínen pedig úgy megvertek valakit, hogy a sértett agyrázkódást szenvedett, és arckoponyája több helyen eltört. Másnap a másodrendű vádlott és társai a járókelőket figyelték, hogy kiválasszák következő áldozatuk, de a rendőrség közbelépett.

A másodrendű vádlott ügyében az ügyész súlyosítást, míg a vádlott és védője enyhítést kért. A Fővárosi Ítélőtábla végül egy év tíz hónap börtönre enyhítette a büntetést, mivel a vádlott nem vett részt közvetlenül a bántalmazásokban, csak jelen volt, és a magyar nyelvet nem beszélő külföldiként a kényszerintézkedés nagyobb megterhelést jelentett számára.

Az eljárás az első- és harmadrendű vádlottal szemben tovább folytatódik a Fővárosi Törvényszéken. A Fővárosi Ítélőtábla május 15-én döntött arról, hogy az elsőrendű vádlott letartóztatását 16 millió forint óvadék ellenében megszünteti. Korábbi cikkünkben arról is írtunk, hogy szélsőjobboldaliak is vertek a kitörés napján járókelőket, de a jog egészen másképp kezelte ezeket az ügyeket.