Új magyar nagykövetek kinevezése előtt

Két új nagykövetjelöltet hallgatott meg az Országgyűlés külügyi bizottsága, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter javaslatára Lengyelországba és Albániába tervezik őket kinevezni.

Az Országgyűlés külügyi bizottsága kedden zárt ülésen meghallgatta a két új nagykövetjelöltet, akiket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter javasolt Lengyelországba és Albániába. A hvg.hu információi szerint a jelöltek a következők:

  • Íjgyártó István – Varsó, Lengyelország
  • Kasnyik Martina – Tirana, Albánia

Íjgyártó István, aki a lengyel fővárosba készül, tapasztalt karrierdiplomata. Legutóbb Ukrajnában töltötte be a nagyköveti posztot 2018 és 2023 között, a kijevi külképviselet éléről tavaly nyáron tért haza. A kárpátaljai származású diplomata korábban a külügyi tárca államtitkára, illetve moszkvai nagykövetként is szolgált.

Kasnyik Martina, aki Albánia fővárosába, Tiranába készül, korábban már 2015 és 2021 között külgazdasági attaséként dolgozott az ottani magyar nagykövetségen. Emellett a külügyi tárcánál és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségnél is szerzett tapasztalatot.