Erős magyar triatlonos csapat lesz Párizsban, pontszerző és érmes helyre is pályáznak

Eldőlt, hogy három magyar triatlonos indulhat a párizsi olimpián. A magyar szövetség a héten jelenti be az utazó csapat névsorát, de a kvalifikációs időszakban nyújtott teljesítményének köszönhetően Kuttor-Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor helye biztos, az ő megerősítésük csupán formalitás. Miként a tokiói olimpián hetedik Bicsák Bence helye is, aki az utolsó pillanatig nagy csatát vívott további két honi riválisával a második kvótáért.

A tokiói olimpiával ellentétben nem lesz második magyar női induló, így a vegyes váltó versenyszámban nem indulhatnak el a magyarok Párizsban. A férfiaknál a harmadik kvóta megszerzése nem sikerült, annak ellenére, hogy négyen gyűjtögették a szükséges pontokat. A magyar csapat mindhárom triatlonosa pontszerző és/vagy érmes reményekkel állhat majd rajthoz a párizsi olimpián.

Lehmann Csongor remek eredménye és stabil formája alátámasztja az érmes reményeket, hiszen a 25 éves sportoló pályafutása során először állhatott dobogóra a világbajnoki sorozatban, amikor a harmadik helyen ért célba Cagliariban.

Lipták Tamás, a magyar szövetség (MTSZ) szakmai igazgatója az Indexnek kiemelte, hogy Lehmann Csongor a világ legjobbjai között végzett harmadikként, és képes érmes helyen zárni a világbajnoki sorozatban.

„Itt csak az volt a kérdés, hogy mikor jön el ennek az ideje. Mindannyiunk közös öröme, hogy ennek a mérföldkőnek az elérésére éppen a párizsi olimpia előtt került sor. Óriási élmény számára és – talán mondhatom – hogy az egész hazai triatlon család számára. Egy álma vált valóra, ráadásul egy olyan hármas versenysorozat végén, ahol keleti irányba utazva szűk két hét alatt megkerülte a Földet, így a nagyjából nyolcórás időeltolódásokkal is meg kellett küzdenie. Kőkemény hetek vannak hátra az olimpiai felkészülésből, biztos, hogy ez a mostani siker rengeteg erőt ad neki ehhez.” – mondta Lipták Tamás.

Az olimpiai kvalifikációs rangsort hivatalosan hétfőn zárta a nemzetközi szövetség, az MTSZ szakmai igazgatója hozzátette, hogy a hölgyeknél egy kvótát szereztünk, a férfiaknál két magyarnak szurkolhatunk, míg a vegyes váltó nem szerzett kvótát.

Hangsúlyoznám, hogy a kvalifikációs ranglistán elfoglalt helyezése alapján mind a négy magyar férfi versenyző ott lehetne, erre rajtunk kívül csak a franciák, a spanyolok és a németek képesek, de sajnos, ugyanúgy, ahogy más sportágakban, nálunk is megszabják, hogy egy nemzet hány kvótát kaphat. A magyar szövetség a héten nevezi, hogy az eredményeik alapján kik kerültek be a csapatba.

Az utazó csapat kijelölésénél nem lehet számítani, azok utaznak az olimpiára, akik a rangsorban kvótás helyen zártak, vagyis Kuttor-Bragmayer Zsanett, Lehmann Csongor és Bicsák Bence.

A hétvégi eredmények vonatkozásában még érdemes megjegyezni, hogy a norvégok olimpiai bajnoka, Kristian Blummenfelt csupán a 31. helyen végzett a férfiaknál, a nemzetközi élmezőny pedig változatlanul rendkívül szoros.

„Mintegy 150 országban rendeznek nemzetközi versenyeket, elképesztően nagy a konkurencia. Az sem véletlen, hogy Párizs belvárosában, a Szajnában és a Szajna partján lesznek az olimpiai futamokat, olyan körítéssel, amilyenről más sportágak még csak nem is álmodozhatnak. Indulnak és érmet szeretnének a világ legjobbjai, köztük franciák, britek, ausztrálok, amerikaiak, norvégok, új-zélandiak... Mindenki. És ott leszünk mi is két férfi és egy női, tehát összesen három nagyon erős versenyzővel.” – emlékeztetett Lipták Tamás.

A párizsi olimpián július 30-án lesz a férfiak egyéni versenye, másnap a nők küzdelmére kerül sor, a vegyes váltók augusztus 5-én lépnek színre. Mindhárom versenyszám 8 órakor kezdődik.

Addig a versenynaptárban még egy vb-futam szerepel, július 13–14-én Hamburgban küzdenek a legjobbak, míg egy héttel korábban, július 6–7-én Tiszaújvárosban rendezik meg a párizsi olimpia előtti utolsó vk-viadalt.