Román színházi díjak magyar alkotóknak

Magyar művészek is elismerésben részesültek a Román Színházi Szövetség (UNITER) hétfő esti bukaresti gáláján, ahol többek között Székely Csaba drámaíró, Cári Tibor zeneszerző és Bács Miklós színművész is díjat kapott.

A 32. UNITER-gálán a 2023-ban bemutatott legjobb produkciók alkotóit díjazták a bukaresti nemzeti színházban. Székely Csaba Az igazság gyertyái című darabjáért kapta meg a legjobb, ősbemutatóként színpadra írt szöveg díját, amelyet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata vitte színre. Az előadás a 1940-es években az erdélyi Bözödújfaluban játszódik, és a szombatosok megpróbáltatásait dolgozza fel.

Cári Tibor a Bányavirág című darab eredeti zenéjéért vehette át a legjobb zene és hangdizájn díját, és bár reménykedett benne, nem számított az elismerésre. Bács Miklós a Kolozsvári Állami Magyar Színház Rokonok című előadásában nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat.

A jelöltek között több magyar produkció is szerepelt, például a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 1978 című előadását és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Iráni konferencia című produkcióját is jelölték. A legjobb előadás díját végül a jászvásári Vasile Alecsandri Nemzeti Színház Antologia disparitiei című produkciója nyerte el.

A legjobb rendezés kategóriában a Kolozsvári Állami Magyar Színház Elektra című előadását és Kovács Írisz rendezését is jelölték, de a díjat Andrei Majeri kapta a bukaresti Metropolis színház Cine l-a ucis pe tata? című előadásáért. A gálán több életműdíjat is kiosztottak, többek között Oana Pellea és Dan Condurache színművész, Petrica Ionescu rendező, Viorica Petrovici díszlettervező és Miruna Runcan színikritikus, színháztörténész részesült ebben az elismerésben.

A díjazottakat egy szakmai zsűri választotta ki, amelyet Alina Epingeac, Cristina Rusiecki és Octavian Szalad színikritikusok alkottak, a végső döntést pedig Richard Balint színművész, Alexandru Berceanu rendező, Doru Mares kritikus, Viorica Petrovici díszlettervező és Maria Zarnescu színikritikus hozták meg.