1 millió forint feletti fizetések a gyártás és termelés területén

A gyártási és termelési szektorban dolgozó szakemberek továbbra is keresettek a munkaerőpiacon, annak ellenére, hogy a toborzás intenzitása mérséklődött. Az idei évre több ipari beruházás is hatással lesz, különösen az ország keleti régióiban, ami erősödő munkaerő felvételt vetít előre.

A Profession Services elemzése szerint az elmúlt másfél évben lassult a toborzás a gyártási és termelési szektorban, ami összhangban van az országos tendenciával, ahol a vállalatok inkább a meglévő munkavállalók megtartására koncentrálnak. Ennek ellenére a szektor munkaerőpiacán a szakemberek iránti kereslet továbbra is magas marad. Az iparág jelentősebb szereplői gyakran toboroznak gyakornokokat a közelükben lévő oktatási intézményekből, ami vonzó lehetőség a pályakezdők és a munkaadók számára egyaránt. A vidéki gyáraknak nehezebb a toborzás, de a munkavállalók növekvő mobilitása kedvező jelenség számukra.

A munkavállalók elvárásai is változnak, tudatosabbak és határozottabbak a bérrel és a munkavégzési formákkal kapcsolatban. Az inflációs nyomás és a harmadik országbeli munkaerő megjelenése új kihívásokat jelent a szektor számára. Az automatizáció és a mesterséges intelligencia terjedése is formálja az iparágat, új munkakörök jelennek meg, mint például az AI szaktanácsadók. A legkeresettebb szakmák közé tartoznak a minőségbiztosítási mérnökök, a projektvezetők és a gépészmérnökök, akiknek fizetése jelentősen eltérhet. A minőségbiztosítási mérnökök 700 ezer és 1 millió 150 ezer forint között, míg a projektvezetők 700 ezer és 1 millió forint között keresnek. Egy tapasztalt Automatizálási mérnök akár 1,3 millió forintot is kereshet.

A mérnökök számára fontos a vállalat presztízse, a munkakörnyezet, a szakmai elvek és a technológiai fejlettség. A munkaadóknak is tisztában kell lenniük a munkaerőpiaci helyzettel, a bérekkel és juttatási csomagokkal. A transzparens bérkommunikációval több jelentkezőt vonzhatnak a cégek.