Kulturális élet szereplői tiltakoznak az új törvényjavaslat ellen

Önkormányzati tisztségviselők, szakemberek, valamint a kulturális élet és kultúrpolitika szereplői Béres András, Óbuda-Békásmegyer kultúráért felelős alpolgármester kezdeményezésére közös nyilatkozatban fejezik ki ellenzésüket az új kulturális kormányzati tervekkel szemben.

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által kezdeményezett nyilatkozatban a budapesti kulturális élet és kultúrpolitika szereplői egy olyan törvényjavaslat ellen állnak ki, amely a kultúra területén példátlan központosítást hozhat létre. Az Index birtokába jutott előterjesztés szerint a nemzetstratégiai intézmények felügyelhetik majd a kulturális élet szereplőinek munkáját, amelyek a kormányzat Nemzeti Kulturális Tanács által közvetített kulturális stratégiájába illeszkednek. Csák János korábban reagált az Index feltáró anyagára, jelezve, hogy az új kulturális törvény tervezetének előkészítése folyamatban van, és a sajtóban megjelent részletek korábbi változatokból származnak.

A tiltakozók szerint az „Egységes módszertani szerveződésnek” nevezett tervezet a kiszivárgott új kulturális törvény tervezete, és attól tartanak, hogy a kabinet egyeztetés nélkül, a kulturális terület jelentős részét kihagyva készül az Országgyűlés elé vinni az új törvényt. A nyilatkozat szerint a tervezet gyakorlatilag kivitelezhetetlen és szembemegy a kultúra természetével.

A nyilatkozatot aláírók között szerepel többek között Ascher Tamás rendező, Beke Károly, a Csokonai Nonprofit Kft. ügyvezetője, Berg Dániel, a II. kerület alpolgármestere, és Béres András, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának alpolgármestere, valamint további jelentős személyiségek, mint Boross Martin rendező, Bozóki András politológus, Bősz Anett Budapest főpolgármester-helyettese, és sokan mások. A dokumentum hangsúlyozza, hogy a kulturális törvényt és a kulturális élet szabályozását csak az érintettekkel egyeztetve, javaslataikat figyelembe véve lehet megalkotni. A nyilatkozatban felszólítják a kormányzati felelőseket, hogy a törvénymódosításokat a legszélesebb körben vitassák meg és egyeztessenek a kulturális szektor szakembereivel.

A tiltakozók továbbá egy új, független kulturális alap létrehozását és egy állandó kulturális kerekasztal összehívását is kezdeményezik. A nyilatkozat szerint a kormányzat feladata a szükséges erőforrások biztosítása, a kultúra szabadságának védelme és függetlenségének elfogadása, ami mindannyiunk közös érdeke.

A dokumentumban hozzátették, hogy a tervezetből kiolvasható a centralizálás folytatása, a források pazarlása, a hozzánemértés térnyerése és a politikai kontroll lehetősége. A nyilatkozatot eddig már közel két tucatnyian írták alá, és L. Simon László kijelentette, hogy a javaslat megvalósítása fizikai képtelenség lenne, valamint károsnak tartja, hogy a javaslat az akkori formájában eljuttatták a sajtóhoz.