Kozák–Csipes-ügy: a sértegetés és az indulatok után békülés, a válogatóra való koncentrálás a cél

Mivel a hatszoros olimpiai bajnok kajakos, Kozák Danuta nem posztol mindennap a Facebookon, már maga a tény is nagyobb nyomatékot adott mondandójának, egyébként is kifejezetten erős állításainak. A magyar sport legeredményesebb aktív versenyzője rá kevésbé jellemző módon, szokatlanul nyersen írta le gondolatait Csipes Ferencről, a szintén olimpiai bajnok kajakosról, edzőről.

„Nap végén, már túl vagy két edzésen, lefektetted a gyerekeidet, sok volt a két edzés, ledőlnél már te is, de holnap is teljesíteni kell, muszáj regenerálódnia az izmaidnak, elmész gyuratni a sporttelepre este 8-ra. Fekszel a padon, gyakorlatilag meztelen vagy, próbálsz ellazulni, miközben gyúrnak. Valamikor bejön egy edző erősen befolyásolt állapotban. Igen, itt minden normális ember fejében el kellene kezdjen vadul berregni egy vészcsengő. Megnyugtatok mindenkit, nincs itt semmi látnivaló: ebben a sportágban ez »normális«. Elkezd verbálisan molesztálni és sértegetni a legkülönfélébb módokon. Magát valószínűleg viccesnek találhatja, de igazából pont olyan, mint egy aluljáróban egy sokadik lepukkant, suttyó alkesz.”

A Budapesti Honvéd SE nevében Csipes Ferenc bocsánatkérést nyújtott be Kozák Danutának a személyes és szakmai sérelmekért. Kozák elfogadta a bocsánatkérést, aminek következtében a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) feloldotta Csipes felfüggesztését és próbaidőre felfüggesztett sportfegyelmi intézkedést alkalmazott vele szemben. Kozák korábban panaszt tett Csipes ellen, aki állítása szerint verbálisan molesztálta őt egy masszázs alatt. Az ügyet az MKKSZ lezártnak tekinti és nem kíván további nyilatkozatot tenni az ügyben.

A sportágban az olimpia előtt rendszerint kibuknak a kisebb vagy nagyobb feszültségek, ez a mostani a verbális abúzus vádjával egy új szint. Csipes magánélete alapesetben tabutéma, bár nyílt titok, hogy nem veti meg a viszkit, de ettől még sokan a legjobb edzőnek gondolják. Olyan, aki a múltban Kovács Katalinnak is tudott tanácsokat adni a 2008-as mélypontja után, és 2009-ben már együtt lettek világbajnokok. Csipes Ferenc a lányával, a szintén többszörös olimpiai bajnok Tamarával egy időben nem jött ki jól, de 2021-ben ő is azt nyilatkozta, hogy a világ legjobb edzőjének tartja.

Az olimpiai válogató előtt a központi edzőtáborban, Szolnokon a versenyzők egymás ellen, de együtt is készülnek fel, szó szerint egy hajóban kell evezniük, így hozta a kényszer, és itt természetesen találkozhatnak egymással. Magyarországnak négy kvóta jutott a kvalifikáció alatt – ha ez a szám hat lett volna, könnyebb lenne a kijelöléskor a kapitány, Hüttner Csaba helyzete. Így most alaptétel, hogy kell egy négyes, és az a négy versenyző minden más számban is megpróbálhatja magát.

A magyar női négyes sikere, szereplése több szempontból is szimbolikus. Az egység az előző három olimpián győzött, 1996 óta pedig rendre ott volt a dobogón. A tavalyi vb-hetedik hely jókora csalódás volt, pláne, hogy a 2022-es megfiatalított egységnél is rosszabb helyezést értek, miközben már két olimpiai bajnok (Csipes mellett Hadvina Dóra) is csatlakozott a pihenője után.

Azért is szimbolikus a négyes egység, mert négy hasonlóan jó kvalitású versenyzőt találni korántsem egyszerű feladat, és egy ország erejét ez mutatja meg leginkább a sportágban. 2012-ben olyan erős volt a szakág, hogy még egy második számú négyes is joggal pályázott volna olimpiai éremre. Három egymás utáni győzelem a vízilabdában összejött, Egerszegi Krisztinának is úszásban, negyedik aranyérmet viszont a hazai sporttörténetben egyedül a férfi kardcsapat nyert, igaz, ők meg sem álltak hét elsőségig 1924-től 1960-ig. Egy negyedik arany a négyesben külön polcra helyezhetné ezt a versenyszámot. Most azonban Új-Zéland a nagy favorit.

Kozák Danuta a verbális molesztálás mellett arról is szókimondóan beszélt, hogy nem áll azon a szinten a női kajak, ami az előző években jellemezte. Ilyen egyenesen a gyengeségekről nem szokás beszélni. Azt sem árt majd egyszer alaposan vizsgálni, hogy emögött mi húzódik meg, lehet pusztán annyi, hogy az ország a lélekszámához mérten erő felett teljesített az előző években, ezért most szűk évek jönnek kajak-kenuban. Ha a nagyvonalú támogatási rendszer ellenére nem sikerül a hagyományokhoz méltón szerepelni – legalább két éremmel szokás kalkulálni a női vonalon –, az viszont kudarc.

Az olimpiáig még hátravan nagyjából tíz hét, lehet rendezni a sorokat a héten, vissza lehet terelni a felkészülést az eredeti mederbe. Az, hogy eközben a lelkek mennyire sérültek, megjósolhatatlan, de ahogy sok esetben lenni szokott, ezúttal is a siker a legjobb terápia. Az MKKSZ kéri a sajtót, hogy ne zavarja az érintetteket a közelgő versenyek miatt.