A cseresznye korai érkezése és magas ára

Az idei évben a cseresznye a szokásosnál korábban érkezett a magyar piacokra és boltokba, a márciusi hőség hatására.

A márciusi meleg időjárásnak köszönhetően az eper után a cseresznye is hetekkel korábban érett meg Magyarországon. Amennyiben az időjárás továbbra is kedvező marad, a kajszibarack is hamarosan megjelenhet a piacon.

Az ATV Híradó riportja során kiderült, hogy bár bőséges és jó minőségű gyümölcstermés van, az árak egyelőre nem csökkentek. Kiss Márk, egy helyi őstermelő szerint az elmúlt időszak nyárszerű időjárása segítette elő a gyors érést, így már a kajszibarack is elérhető a boltokban.

A korábbi években a korai cseresznye minősége gyakran hagyott maga után kívánnivalót, azonban idén a helyzet más: a gyümölcs nemcsak nagy méretű, hanem az ára is magas. Friedmann Valéria, egy zöldségkereskedő szerint, míg korábban a cseresznye ára meggyhez hasonlóan 1000-1500 forint között mozgott, addig a mostani hazai óriás cseresznyéért, amely egy kiváló minőségű, finom és ropogós fajta, magasabb árat kell fizetni.

A cseresznye korai érésének köszönhetően több termelő is meghirdette a "szedd magad" akciókat, amelyek lehetőséget biztosítanak a vásárlóknak, hogy közvetlenül a termelőktől szerezzenek be friss gyümölcsöt.