Jesse Eisenberg lengyel állampolgárságot szeretne, Budapesten forgat

A zsidó családban felnőtt Jesse Eisenberg, a Szemfényvesztő-filmek és A közösségi háló sztárja, lengyel állampolgárságot szeretne szerezni, hogy felélessze a lengyel és zsidó emberek közötti jó viszonyt. Az Oscar-díjra jelölt színész családja gyökerei Lengyelországhoz kötődnek, és már benyújtotta állampolgársági kérelmét.

Jesse Eisenberg, aki New Yorkban született, gyerekkorában sokat hallott családja lengyelországi kötődéséről. A család Krasnystaw városához, míg felesége rokonsága Łódź-ból való. Az elmúlt években többször is dolgozott Lengyelországban, legújabb filmjét, az A Real Pain-t, amely a Sundance Fesztiválon debütált, szintén ott forgatta, és a produkció felvételei az összes olyan helyen zajlottak, ahonnan a családja származik, többek között Lublinban, Varsóban, Krasznijevszkben, valamint Kraśnikban és Radomban.

Eisenberg a forgatások során döntött úgy, hogy szeretné megszerezni a lengyel állampolgárságot. A Variety-nek és a lengyel Głos Wielkopolski lapnak adott interjúkban elmondta, hogy szeretné javítani a lengyelek és zsidók közötti kapcsolatot, amely jelenleg nem a legjobb.

"Felnőve számos történetet hallottam, hogy a lengyelek miként kötődnek a zsidó családomhoz, és ezek mind remek sztorik voltak: a legjobb barátok voltunk a lengyelekkel. A családom Krasnystawban élt a háború végéig, egyikőjük túlélte és Szczecinbe költözött. Sajnos ő a Covid alatt elment, szóval ez még elég friss." – idézi a színészt a Variety.

Eisenberg kilenc hónappal ezelőtt nyújtotta be a kérelmet a lengyel állampolgárságért, és jelenleg az elbírálást várja. Úgy érzi, az USA-ban mindenki kicsit újnak számít, míg Lengyelországban egy történelmileg sokkal régebbi és mélyebb kapcsolatot tud megélni.

A művész azt is elárulta, hogy egyik következő filmjét Budapesten fogja forgatni az adókedvezmények miatt, de szívesen dolgozna Lengyelországban is, ha ismét lehetősége adódna rá. A népszerű Szemfényvesztők-filmekkel kapcsolatban tavaly év végén derült ki, hogy trilógiává alakulnak, és a tervek szerint az összes eredeti szereplő visszatér majd egy harmadik bűvészmutatványra. Eisenberg az interjú során elszólta magát, most már azt is tudni lehet, hogy a produkció képkockáit hazánkban, Budapesten tervezik felvenni, mivel Magyarországon sokkal kedvezőbbek az adózási lehetőségek.

A több mint tíz évvel ezelőtt bemutatott első filmben Eisenberg mellett Mark Ruffalót, Woody Harrelsont, Dave Francót és Isla Fishert láthattuk főszerepben, mint bűvészhősöket, a második részben azonban Fisher helyett már Lizzy Caplan csatlakozott a szereplőgárdához. Az, hogy valóban visszatér-e mindenki, egyelőre kérdéses, de magáról a filmről sem érkeztek még további információk. Annyi biztos, hogy amint megkezdődik a produkció gyártása, Budapesten megint fergeteges sztárdömpingre számíthatunk.