Szun Jang, a doppingvétség miatt eltiltott úszó visszatér

Kedden lejárt Szun Jang háromszoros olimpiai bajnok úszó több mint négyéves eltiltása, és kijelentette, hogy visszatér a sportágba. Az 1500 méter gyors világcsúcstartója 4 év 3 hónapot hagyott ki a versenyzésből. Az ügye 2018 szeptemberében kezdődött, amikor megpróbálták ellenőrizni, de ő utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat.

A nemzetközi szövetség (World Aquatics) eltiltását akkor kerülte el, mert az ellenőrök nem tudták magukat megfelelően igazolni. Szun Jang a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon még elindult, de 2020 februárjában ítélet született ellene: először nyolc év eltiltást kapott, amit a CAS később négy évre mérsékelt.

Szun Jang büszke minden eredményére és érmére, amit pályafutása során elérte, és reménykedik, hogy bátran tud majd ismét a rajtkőre állni. Ő volt az első kínai férfi, aki 2012-ben Londonban aranyérmet nyert úszásban.

A 11-szeres nagymedencés világbajnok már négy évvel ezelőtt eldöntötte, hogy folytatja a versenyzést az eltiltása után. Azonban kérdéses, hogy milyen formában térhet vissza, mivel a párizsi olimpiára szánt kínai válogatóversenyt már megrendezték, és a helyi szabályok szerint nem lehet a nemzeti csapat tagja az, akinek valaha egy évnél hosszabb doppingeltiltása volt. Kínában azonban igazi hősként kezelik, így elképzelhető, hogy az ő esetében kivételt tesznek.

A 2019-es világbajnokságon a közönség nem kínai része folyamatosan fütyülte, és riválisai közül az ausztrál Mack Horton és a brit Duncan Scott is úgy tiltakozott szereplése ellen, hogy nem állt fel a 200 és 400 méter gyorson is győztes úszó mellé a dobogóra.